WIGILIA przepisy.pdf

(34 KB) Pobierz
WIGILIA przepisy
CIASTO:
PLACKI : 60 dkg mąki (może być 1/3 razowej
15 dkg. cukru
10 dkg miodu (3-4 łyżki )
1 kostka margaryny ( Kasia) (zagnieść ciasto, pozostawić
3 jaja całe na1 godzin, podzielić na 5 części
1 płaska łyżeczka sody oczyszczanej piec ok.10 min w piekarniku
½ szklanki kwaśnej śmietany o temp. ok. 180 st.)
MASA GRYSIKOWA :
½ litra mleka (kaszę manną zagotować na mleku
5 łyżek płaskich kaszy manny cały czas mieszając, ostudzić)
1 kostka masła (masło, cukier puder, żółtka ucieramy dodając
15 dkg cukru pudru ugotowaną wcześniej kaszę manną
2 żółtka na koniec dodać cukier waniliowy i olejek
2 cukry waniliowe migdałowy)
½ olejku migdałowego
Upieczone placki przekładamy od dołu powidłami śliwkowymi, trzy następne masą
grysikową. Całość polewamy masą czekoladową)
MASA CZEKOLADOWA:
2 łyżki mleka (wszystkie składniki gotować ciągle mieszając
2 łyżki cukru ostudzić i polać gotowe ciasto)
2 łyżki kakao (całość robić w tortownicy, po czym wstawić do lodówki )
2 łyżki masła
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI :
1 ½ kg buraków
1 but. Koncentratu barszczu USZKA FARSZ:
3 ząbki czosnku (zgniecione) grzyby suszone 2 op. (pieczarki 100 gr.)
½ cytryny (wyciśnięty sok) 2 cebule
1 szklanka wywaru z grzybów (cebulę drobno posiekaną zeszklić na oleju, dodać
Liście laurowe, sól, pieprz posiekane grzyby, bułkę tartą ,razem podsmażyć)
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:
1/2kg kapusty kiszonej Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno
20 dkg pieczarek posiekane pieczarki, usmażyć..Dodać ugotowaną posikaną
2 cebule kapustę kiszoną. Po przestudzeniu dodać jajko oraz bułkę
1 jajko tartą oraz sól i pieprz do smaku.
Ciasto na pierogi jak zwykle tj. mąka, woda i łyżeczka oliwy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zgłoś jeśli naruszono regulamin