Przyprawy do każdej potrawy.pdf
(
1009 KB
)
Pobierz
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji
"Przyprawy do każdej potrawy"
Darmowa publikacja dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Copyright by Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska, rok 2008
Autor: Anna Popis-Witkowska
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy
Data: 25.03.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
www.zlotemysli.pl
email:
kontakt@zlotemysli.pl
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
są
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P
owe
r
ed
by
TCPDF
(
www
.t
cpd
f.
o
r
g
)
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY
.
........................................................................................................4
Alpinia
.
.........................................................................................................................5
Anyż
.
.............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty
.
..........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor
.
......................................................................................................11
Bazylia
.
........................................................................................................................12
Cebula
.
.........................................................................................................................15
Cynamon
.
.....................................................................................................................17
Czarnuszka
.
.................................................................................................................19
Cząber
.........................................................................................................................22
Czosnek
.......................................................................................................................23
Estragon
......................................................................................................................26
Fenkuł
.........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa
...................................................................................................30
Gorczyca
......................................................................................................................32
Goździki
......................................................................................................................34
Imbir
...........................................................................................................................37
Jałowiec
......................................................................................................................39
Kapary
.........................................................................................................................42
Kardamon
...................................................................................................................43
Kmin rzymski
..............................................................................................................45
Kminek
........................................................................................................................48
Kolendra
.....................................................................................................................50
Koper
...........................................................................................................................52
Kozieradka
..................................................................................................................54
Kurkuma
.....................................................................................................................55
Liść laurowy
................................................................................................................57
Lubczyk
.......................................................................................................................59
Majeranek
....................................................................................................................61
Mak
.............................................................................................................................63
Melisa
..........................................................................................................................64
Mięta
...........................................................................................................................66
Oregano
......................................................................................................................68
Papryka
.......................................................................................................................70
Pieprz
..........................................................................................................................73
Rozmaryn
....................................................................................................................75
Szafran
........................................................................................................................78
Szałwia
........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa
.........................................................................................................81
Trybula
........................................................................................................................83
Tymianek
....................................................................................................................84
Wanilia
........................................................................................................................86
Ziele angielskie
...........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW
.....................................................................................93
Curry
.....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup
.................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu
..........................................................................................................97
Przyprawa do mięs
...............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy
..............................................................................................................99
Przyprawa do ryb
...............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw
.....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA
..................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
Plik z chomika:
SwiatKsiazki
Inne pliki z tego folderu:
Zdrowe odżywianie i jego sekrety.pdf
(836 KB)
Kuchnia weganki.pdf
(911 KB)
Witaminy, minerały i suplementy.pdf
(1055 KB)
Dieta surowa, która jest... smaczna!.pdf
(704 KB)
Dieta proteinowa.pdf
(604 KB)
Inne foldery tego chomika:
!!!Złote Myśli PEŁNE WERSJE!!!
18+
Dla rodziców
E-biznes
Finanse osobiste
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin