Przyjęcia okolicznościowe w praktyce.pdf

(1663 KB) Pobierz
803627790.027.png
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Przyjęcia okolicznościowe w
Darmowa publikacja dostarczona przez
Copyright by Złote Myśli & Małgorzata Gajda, rok 2008
Autor: Małgorzata Gajda
Tytuł: Przyjęcia okolicznościowe w praktyce
Data: 27.03.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P owe r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g )
SPIS TREŚCI
1.
WSTĘP
...........................................................................................4
2.
CO TO JEST KULTURA STOŁOWA?
..............................................6
3.
RODZAJE PRZYJĘĆ
......................................................................8
1.
Przyjęcia na stojąco
.........................................................................................8
2.
Przyjęcia na siedząco
......................................................................................9
4.
JAK ZAPLANOWAĆ PRZYJĘCIE
..................................................11
5.
KIELISZKI I INNE SZKŁO
...........................................................18
6.
ZASTAWA STOŁOWA
..................................................................22
7.
SZTUĆCE
....................................................................................26
8.
BIELIZNA STOŁOWA
..................................................................31
9.
UKŁADANIE SERWETEK
. ...........................................................33
10.
UŁOŻENIE STOŁU
. ...................................................................38
11.
NAKRYCIE PODSTAWOWE I ROZSZERZONE
..........................40
1.
....................................................................................41
2.
....................................................................................42
12.
KOLEJNOŚĆ DAŃ NA PRZYJĘCIACH
.......................................44
13.
JAK PODAWAĆ WINA
...............................................................45
14.
JAK PODAWAĆ POTRAWY
........................................................47
15.
MENU PRZYJĘĆ NA STOJĄCO
..................................................53
16.
MENU PRZYJĘĆ NA SIEDZĄCO
................................................55
17.
SAVOIR-VIVRE GOSPODARZA
..................................................57
18.
SAVOIR-VIVRE GOŚCIA
............................................................59
19.
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE W
RESTAURACJI
I
W DOMU
.....61
20.
.....................................................................71
BIBLIOGRAFIA ................................................................................72
PODSUMOWANIE
PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE W PRAKTYCE - darmowy fragment - Złote Myśli
Małgorzata Gajda
● str. 4
9.
9. Układanie serwetek
Układanie serwetek
Do układania serwetek najlepiej użyć tych z materiału, ponieważ
prezentują się najpiękniej. Serwetki stołowe mają zwykle wymiary od
40 x 40 cm do 60 x 60 cm. Najczęściej używane są serwetki o wy-
miarach 50 x 50 cm.
Na rynku dostępne są serwetki ligninowe, trochę mniejsze od tych
z materiału. Można je jednak idealnie dobrać do zastawy wzorem
bądź też kolorystycznie, w zależności od święta. Można położyć także
na stole serwetki bibułkowe w serwetniku, pamiętając o odpowied-
nim ułożeniu, ułatwiającym wyciągnięcie jednej sztuki.
Serwetki możemy ułożyć na wiele różnych sposobów. Można zrobić
falę pojedynczą, podwójną lub potrójną, złożyć na kształt mitry czy
spiczastego wachlarza. Warto jednak poćwiczyć tę umiejętność, gdyż
nie jest to rzecz łatwa.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Małgorzata Gajda
803627790.028.png 803627790.029.png 803627790.030.png 803627790.001.png 803627790.002.png 803627790.003.png 803627790.004.png 803627790.005.png 803627790.006.png 803627790.007.png
PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE W PRAKTYCE - darmowy fragment - Złote Myśli
Małgorzata Gajda
● str. 5
KWIAT LOTOSU
Serwetkę składamy w kopertę. Przewracamy ją na drugą stronę
i ponownie składamy rogi do środka. Przytrzymując palcem środek
serwetki, spod rogów delikatnie wyciągamy końce serwetki.
CZAPKA Z WYŁOGIEM
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Małgorzata Gajda
803627790.008.png 803627790.009.png 803627790.010.png 803627790.011.png 803627790.012.png 803627790.013.png 803627790.014.png 803627790.015.png 803627790.016.png 803627790.017.png 803627790.018.png 803627790.019.png 803627790.020.png 803627790.021.png 803627790.022.png 803627790.023.png 803627790.024.png 803627790.025.png 803627790.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin