Sztuka bycia zdrowym.pdf

(597 KB) Pobierz
803638029.003.png
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Sztuka bycia zdrowym"
Darmowa publikacja dostarczona przez
Copyright by Złote Myśli & Wallace D. Wattles, rok 2010
Autor: Wallace D. Wattles
Tytuł: Sztuka bycia zdrowym
Data: 27.03.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie rozprowadzana tylko i wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor oraz Wydawnictwo Złote Myśli dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P owe r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g )
SPIS TREŚCI
Słowo wstępne ........................................................................5
Rozdział 1 Źródło Zdrowia .......................................................9
Rozdział 2 Podstawy wiary ....................................................15
Rozdział 3 Życie i
.........................................23
Rozdział 4 Co myśleć ............................................................29
Rozdział 5 Wiara ...................................................................37
Rozdział 6 Użycie woli ...........................................................45
Rozdział 7 Zdrowie od Boga ..................................................51
Rozdział 8 Streszczenie działań intelektualnych ....................57
Rozdział 9 Kiedy jeść .............................................................61
Rozdział 10 Co jeść . ..............................................................67
Rozdział 11 Jak jeść . .............................................................75
Rozdział 12 Łaknienie i
jego organizmy
........................................81
Rozdział 13 Podsumowanie ...................................................87
Rozdział 14 Oddychanie ........................................................93
Rozdział 15 Sen ....................................................................99
Rozdział 16 Dodatkowe zalecenia .......................................103
Rozdział 17 Streszczenie Sztuki Bycia Zdrowym .................111
zachcianki
SZTUKA BYCIA ZDROWYM — darmowy fragment — Złote Myśli
Wallace D. Wattles
10
Co jeść
R OZDZIAŁ
OZDZIAŁ 10
Co jeść
Współczesna medycyna i higiena nadal nie znają odpowiedzi
na pytanie: co powinienem jeś ć 1 ? Rywalizacja pomiędzy wege-
tarianami i mięsożercami, zwolennikami surowego jedzenia
i tymi, którzy zalecają gotowanie oraz wielu innych teoretycz-
nych „szkół”, zdaje się nie mieć końca. Biorąc pod uwagę całą
lawinę dowodów zarówno za, jak i przeciw poszczególnym teo-
riom, jasno wynika, że opierając się na osiągnięciach naukow-
ców, nigdy nie będziemy wiedzieli, co jest naturalnym pożywie-
niem dla człowieka. Abstrahując od tej kontrowersji, możemy
postawić pytanie o samą naturę i odkryjemy, że nie pozostawi-
ła nas ona bez odpowiedzi.
Większość błędów dietetyków bierze się z fałszywych założeń
o naturalnym stanie człowieka. Zakłada się, że cywilizacja i roz-
wój umysłowy nie są zjawiskami naturalnymi; że człowiek, któ-
ry żyje w nowoczesnym domu, w mieście, który zarabia na ży-
cie, pracując w odpowiadającym tym warunkom zawodzie albo
przemyśle, wiedzie nienaturalne życie i jest w takim środowi-
sku; że jedyny naturalny stan dla człowieka to bycie nagim
1 Należy pamiętać, że książka powstała 1910 r., a stan wiedzy medycznej
tamtego czasu nie zawsze ma pokrycie z współczesnymi teoriami i doświad-
czeniem [przyp. red.].
4
803638029.004.png 803638029.005.png 803638029.006.png
 
SZTUKA BYCIA ZDROWYM — darmowy fragment — Złote Myśli
Wallace D. Wattles
„dzikusem”, i że im dalej jesteśmy od „dzikusa”, tym dalej je-
steśmy od natury. Takie podejście jest błędne. Człowiek, który
czerpie korzyści, jakie przynosi mu sztuka i nauka, wiedzie jak
najbardziej naturalne życie, ponieważ spełnia się we wszyst-
kich jego dziedzinach. Człowiek, który mieszka w mieście w do-
brze usytuowanym, nowocześnie wyposażonym mieszkaniu,
wiedzie o niebo bardziej naturalne życie niż Aborygen, miesz-
kający w pustym drzewie lub jamie w ziemi.
Wielka Inteligencja, która jest we wszystkim i wszystko przeni-
ka, w praktyczny sposób odpowiada na pytanie, co powinniśmy
jeść. Ustanawiając porządek natury, zdecydowała, że pokarm
człowieka powinien być zgodny ze strefą, w której mieszka.
W zimnych regionach dalekiej Północy zalecane są pokarmy
dostarczające energii. Rozwój mózgu jest stosunkowo niewiel-
ki, a życie w dużej mierze opiera się na pracy mięśni, zatem
Eskimosi odżywiają się głównie tranem i tłuszczem zwierząt
morskich. Żadna inna dieta nie jest w ich przypadku możliwa,
nie mają dostępu do owoców, orzechów czy warzyw, a nawet
gdyby mieli, i tak nie mogliby się nimi żywić w klimacie, w któ-
rym żyją. Zatem, pomimo argumentów wegetarian, Eskimosi
nadal odżywiać się będą tłuszczem pochodzenia zwierzęcego.
Z drugiej strony, zbliżając się do obszarów zwrotnikowych, od-
krywamy, że pokarmy wysokokaloryczne są mniej pożądane;
ludzie w naturalny sposób skłaniają się ku diecie wegetariań-
skiej. Miliony żywią się ryżem i owocami, bowiem przestrzega-
nie na obszarach równikowych eskimoskiej diety doprowadzi-
łoby do rychłej śmierci. „Naturalna” dieta na równiku daleka
jest od naturalnej diety na biegunie północnym. Ludzie za-
5
803638029.001.png 803638029.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin