Makowiec z jabłkami.doc

(702 KB) Pobierz
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

 

 

Składniki:

·         500g maku

·         500g cukru pudru

·         800g jabłek

·         12 łyżek kaszy manny

·         12 jajek

·         250g margaryny

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         olejek migdałowy

·         cukier puder do posypania

·         mleko do sparzenia maku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Mak sparzyć w mleku (zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku), osączyć i dwukrotnie zmielić.

2.     Oddzielić żółtka od białek.

3.     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4.     Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.

5.     Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.

6.     Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x24cm. Można zrobić również z połowy porcji w mniejszej formie) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

7.     Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

8.     Makowiec można posypać cukrem pudrem.

        

Zgłoś jeśli naruszono regulamin