Makowiec z jabłkami
Składniki:
· 500g maku
· 500g cukru pudru
· 800g jabłek
· 12 łyżek kaszy manny
· 12 jajek
· 250g margaryny
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· olejek migdałowy
· cukier puder do posypania
· mleko do sparzenia maku
Sposób przygotowania:
1. Mak sparzyć w mleku (zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku), osączyć i dwukrotnie zmielić.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
6. Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x24cm. Można zrobić również z połowy porcji w mniejszej formie) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
8. Makowiec można posypać cukrem pudrem.
ann20