Muffinki makowo-migdałowe.doc

(417 KB) Pobierz
Muffinki makowo-migdałowe

Muffinki makowo-migdałowe

Składniki :

·         1/4 szklanki maku

·          1 rozbełtane jajko

·         2/3 szklanki mleka

·         2 łyżki soku z cytryny

·         1/3 szklanki oleju

·         2 krople aromatu migdałowego ( dałam 1 łyżeczkę - jak dla mnie trochę za mało , następnym razem dam 2)

·         2 szklanki mąki

·         pół szklanki cukru

·         1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki soli

·         3 łyżki płatków migdałowych do posypania


        Mleko wymieszać z makiem , zagotować - gotować 3-4 minuty mieszając . Odstawić na 20 minut , dodać do mleka olejek .

        Połączyć suche składniki . Do mleka z makiem dodać sok , olej i jajko , wymieszać . Połączyć suche z mokrymi , wymieszać krótko - do połączenia się składników . 

       Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami , każdą mufinkę posypać płatkami migdałowymi . Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut . Sprawdzić patyczkiem , czy są gotowe . 

       Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce . 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin