Strucla makowa
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
15 dag cukru
12 dag masła
3 jaja
3/4 szklanki mleka
3 dag drożdży
masa makowa:
50 dag maku
5 dag rodzynek
smażona w cukrze skórka pomarańczowa
aromat migdałowy
2 jaja
20 dag cukru
10 dag masła
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, potem odcedź i trzykrotnie zmiel. Następnie do rondla włóż masło, mak, rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową - całość smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Tak przyrządzoną masę przestudź, a następnie wbij do niej jaja, wsyp cukier, wlej aromat i dokładnie wymieszaj.
Drożdże rozrób ciepłym mlekiem (pół szklanki) z łyżką cukru i szczyptą mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Teraz masło utrzyj z cukrem, 2 jajami oraz żółtkiem na puszystą masę, połącz ją z drożdżami, mąką i pozostałym mlekiem. Starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 1 cm, po czym posmaruj rozbełtanym białkiem i przykryj równą warstwą przygotowanej masy makowej. Placek ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Po około 40 minut wyjmij upieczoną strucle - przed podaniem możesz ozdobić ją lukrem.
Goniulka