Strucla makowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Strucla makowa

Strucla makowa

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki

15 dag cukru

12 dag masła

3 jaja

3/4 szklanki mleka

3 dag droży

masa makowa:

50 dag maku

5 dag rodzynek

smażona w cukrze skórka pomarańczowa

aromat migdałowy

2 jaja

20 dag cukru

10 dag masła

 

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, potem odcedź i trzykrotnie zmiel. Następnie do rondla włóż masło, mak, rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową - całość smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Tak przyrządzoną masę przestudź, a następnie wbij do niej jaja, wsyp cukier, wlej aromat i dokładnie wymieszaj.

 

Droże rozrób ciepłym mlekiem (pół szklanki) z ł cukru i szczyptąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Teraz masło utrzyj z cukrem, 2 jajami oraz żółtkiem na puszystą masę, połącz ją z drożami, mą i pozostałym mlekiem. Starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło.

 

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 1 cm, po czym posmaruj rozbełtanym białkiem i przykryj równą warstwą przygotowanej masy makowej. Placek ściśle zwiń w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włóż do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blachy i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Po około 40 minut wyjmij upieczoną strucle - przed podaniem możesz ozdobić lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin