Szwedzki przysmak
Składniki na 10 porcji:
ciasto:
4 szklanki mąki
10 dag masła
3/4 szklanki wody
5 dag drożdży
2 jaja
pół łyżeczki soli
nadzienie:
75 dag wieprzowiny (od szynki)
2 cebule
2 ząbki czosnku
30 dag pieczarek
Ziarenka Smaku WINIARY (1,5 łyżeczki)
15 dag ostrego żółtego sera
po pół papryki zielonej, czerwonej i żółtej
3/4 szklanki gęstej śmietany
łyżka mąki, olej
sól
pieprz
ponadto:
5 dag ostrego żółtego sera
jajo
Masło rozpuść w garnuszku, trochę przestudź i wymieszaj z letnią wodą i drożdżami. W wysypanej na stolnicę mące zrób zagłębienie, wlej w nie przygotowane drożdże, dodaj rozkłócone 2 jaja i sól. Zagnieć ciasto, dokładnie wyrób, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Cebule drobno posiekaj i mięso pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż najpierw cebulę, a potem dorzucić mięso. Chwilę smaż, następnie podlej wodą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, Ziarenka Smaku, sól i pieprz, duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia dołóż umyte i pokrojone pieczarki oraz papryki. Farsz zapraw mąką rozprowadzoną śmietaną i wymieszaj ze startym serem, zagotuj i ostudzić.
Płaską blachę wysmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek grubości około 1 cm i przełóż na blachę. Na połowę placka wyłóż farsz i przykryj go drugą połową. Brzegi dokładnie zlep, karbując dekoracyjnie palcami. Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 200°C około 25 minut.
Goniulka