Chlebek ziarnisty.rtf

(6 KB) Pobierz
Chlebek ziarnisty

Chlebek ziarnisty

 

Składniki na 4 porcje:

3 szklanki mąki żytniej

szklanka wody

5 dag droży

łeczka cukru

łka otrąb pszennych

15 dag ziaren słonecznika

po łeczce kminku i nasion siemienia lnianego

l lub Jarzynka WINIARY

pieprz cayenne

 

Droże rozetrzyj z cukrem, po czym zalej szklanką letniej wody i wymieszaj z połowąki. Odstaw do wyrośnięcia.

 

Resztęki wysyp na stolnicę, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami (zostawiając po łeczce nasion siemienia i słonecznika), zagnieć z rozczynem.

 

Ciasto wyrób bardzo dokładnie. Gdy będzie już odchodziło od ręki, przełóż je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą. Wierzch zwilż letnią wodą, posyp ziarnami siemienia i słonecznika.

 

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku (200-220°C) około 40 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin