sprawdzian podstawy 1-2006.doc

(304 KB) Pobierz
Zad

Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowe­go, w których przebiegają procesy trawienne.

jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.

Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby parzyste)

Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące białka.

Zad.  4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)

Zad. 5 Podane poniżej pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze białka (I) i węglowodany (II).

a. truskawki,

b. biaty ser,

c. ziemniaki

d. pepsi,

e. ryby,

f. czekolada,

g. kurczak,
h.. chleb,

i. miód,

j. mięso wolowe

Zad. 6 Do jamy ustnej człowieka uchodzą trzy parzyste gruczoły ślinowe produkujące ok.1,5 l śliny na dobę. Ślina może być wydzielana na drodze odruchu bezwarunkowego lub warunkowego.

Podaj dwie funkcje śliny.

Zad. 7 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pa­ry, wpisując przy nazwie choroby odpowied­nie symbole literowe witamin, których nie­dobór może być jej przyczyną:

witamina C                              -  szkorbut

witamina D                              - kurza ślepota

witamina A                              - krzywica

witamina K                            -  słaba krzepliwość

witamina B1;           ….. -  choroba beri-beri

witamina B12              …… - niedokrwistość

 

Zad 8 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.

Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)

Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu

mięsa

chleba

1

5,0

7,8

2

5,2

5,2

3

4,2

3,2

4

2,1

3,4

razem

16,5

19,6

Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.

Zad. 9 Zilustruj odpowiednim schematem działanie ośrodka sytości.

Zad. 1              W podanym wykazie podkreśl gruczoły tra­wienne:   gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, ma­cica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytni­ca, jądra, migdały, przełyk.

Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby nieparzyste)

Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące cukry.

Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni trzustka. (4 funkcje)

Zad 5 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.

a.        Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.

b.        W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakoń­czoną odbytem.

c.        Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesu­wające zawartość przewodu pokarmowego.

d.        W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.

e.        Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witami­ny z grupy B.

f.         Sole żółciowe produkowane przez wątrobę emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.

Zad 6 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.

Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)

Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu

mięsa

chleba

1

5,0

7,8

2

5,2

5,2

3

4,2

3,2

4

2,1

3,4

razem

16,5

19,6

Zad. 7 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pa­ry, wpisując przy nazwie choroby odpowied­nie symbole literowe witamin, których nie­dobór może być jej przyczyną:

witamina C                              -  szkorbut

witamina D                              - kurza ślepota

witamina A                              - krzywica

witamina K                            -  słaba krzepliwość

witamina B1;           ….. -  choroba beri-beri

witamina B12              …… ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin