test klasa 2a 2005.doc

(289 KB) Pobierz
Zad

Zad. 1              W podanym wykazie podkreśl gruczoły tra­wienne ( wypisz na karcie odpowiedzi) : gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, ma­cica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytni­ca, jądra, migdały, przełyk.

Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone liczbami struktury. (Liczby nieparzyste)

Zad 3 Skonstruuj tabelę, w której opiszesz proces trawienia białek. Wskaż nazwę enzymu trawiącego, miejsce trawienia i produkty trawienia.

Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)

Zad. 5 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.

Zad. 6 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.

Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.



                               Zad. 7 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów

 

Który z wykresów uzyskano dla:

a)                      pepsyny,

b)                      trypsyny.

 

 

Zad. 8 Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spoży­wania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć w dyskusji.

Zad 9 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.

 

Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)

Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu

mięsa

chleba

1

5,0

7,8

2

5,2

5,2

3

4,2

3,2

4

2,1

3,4

razem

16,5

19,6

Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.

 

Zad 10 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.

a.        Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę.

b.        W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakoń­czoną odbytem.

c.        Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni gładkich, przesu­wające zawartość przewodu pokarmowego.

d.        W trzustce nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.

e.        Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witami­ny z grupy B.

f.         Sole żółciowe produkowane przez woreczek żółciowy emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.

 

Zad. 11  Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.

1.       Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.

2.       jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.

3.       jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.

4.       jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, wpływa na gospodarkę człowieka

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin