ukł. pokarmowy i oddechowy kl. 1b - 2004.doc

(317 KB) Pobierz
Zad

Zad. 1 Modne stało się dzisiaj mówienie o tzw. zdrowej żywności, którą przeciwstawia się żywności niezdrowej. Wiele lat temu, gdy w handlu pojawił się ryż polerowany i ubodzy mieszkańcy Azji zaczęli spożywać go jako główne pożywienie, wystąpiła choroba beri-beri (brak witaminy B1). Ryż naturalny (niepolerowany) został więc nazwany zdrowym pożywieniem. Wiadomo jednak, że ani białego ryżu, ani np. białego pieczywa nie można nazwać żywnością niezdrową tak długo, jak długo nie będą one stanowiły wyłącznego składnika naszego pożywienia. Wręcz przeciwnie, stosowanie dużych ilości otrąb może spowodować szkody, bo zawarta w nich fityna pozbawia możliwości wchłaniania przez organizm niezbędnych soli wapnia, magnezu czy żelaza. Nawet naturalne produkty, takie jak owoce lub warzywa, mogą zawierać nadmierne ilości nawozów azotowych czy pestycydów.

Na podstawie analizy powyższego tekstu wybierz z niego po dwa argumenty za stosowaniem tzw. zdrowej żywności w codziennej diecie i przeciw jej stosowaniu.

Zad. 2 Zilustruj działanie ośrodka sytości odpowiednim schematem, wykorzy­stując informacje zawarte w poniższym opisie.

Podwyższenie poziomu glukozy we krwi spowodowane było strawieniem pobranego w wystarczająco dużej ilości pokarmu. Stało się to bodźcem dla ośrodka sytości znajdującego się w podwzgórzu. Spowodował on wstrzymanie łaknienia, co było równocześnie sygnałem dla żołądka (nie jeść!).

Zad.3 Na przedstawionym poniżej schemacie budowy przewodu pokarmowego rozpoznaj i podpisz:

a)       gruczoł wytwarzający sok zawierający enzymy trawiące białka, cukry, lipidy i kwasy nukleinowe.

b)      Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury.

Zad.  4 Wskaż cztery funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba.

Zad. 5 Podane poniżej pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze białka (I) i węglowodany (II).

a. truskawki,

b. biaty ser,

c. ziemniaki

d. ryż,

e. ryby,

f. czekolada,

g. kurczak,
h.. chleb,

i. miód,

j. mięso wolowe

Zad. 6 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko

Zad. 7 Wskaż miejsca lokalizacji procesu trawienia oraz główne enzymy trawiące białko

Zadanie 8 Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za regulację oddychania (pobudzenie ośrodka oddechowego w rdzeniu przedłużonym) jest stężenie CO2 we krwi. W tabeli zestawiono dane dotyczące wpływu podwyższonej zawartości CO2 wewdychanym .powietrzu na wielkość wentylacji płuc.

a)      Sporządź wykres, ilustrujący zależność między "wielkością wentylacji a zawartością CO2 w powietrzu wdychanym.

b)     







Wykorzystując powyższe dane oraz swoją wiedzę wyjaśnij, dlaczego pływacy, którzy chcą długo przebywać pod wodą wykonują serię głębokich wdechów i wydechów
przed zanurzeniem się.

% CO2 w powietrzu wydychanym

Wentylacja płuc (cm3 /min)

0,03

150

2,5

300

3,75

400

5,3

700

6,2

1050

 

c) Wyjaśnij za pomocą jednego argumentu, jakie konsekwencje dla zdrowia niesie ze sobą obniżenie poziomu CO2 we krwi

Zad. 9 Schematy a1 , a2 przedstawiają klatkę piersiową człowieka widzianą z przodu, a b1 i b2 widzianą z boku w czasie wentylacji płuc.

1.    Określ, który ze schematów a1 i a2 przedstawia wdech, a który wydech.

2.   

Wyjaśnij rolę mięśni międzyżebrowych i przepony w mechanizmie wentylacji płuc....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin