układ pokarmowy poprawa 1b 2009.doc

(126 KB) Pobierz
Zad

Zad. 1 Żołądek jest grubym umięśnionym workiem, mogącym znacznie zwiększać swoją objętość. W zagięciach fałdów śluzówki żołądka znajdują się ujścia licznych gruczołów produkujących enzymy trawienne i wydzielających kwas solny.

Określ, który z elementów budowy żołądka zapobiega jego samotrawieniu. Wymień nazwę enzymu trawiennego produkowanego w żołądku.

Zad. 2 Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.

1.        Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.

2.        jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.

3.        jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.

Zad 3 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.

a.        Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.

b.        W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakoń­czoną odbytem.

c.        Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesu­wające zawartość przewodu pokarmowego.

d.        W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.

e.        Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witami­ny z grupy B.

f.         Żółć produkowana przez wątrobę emulguje tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.

Zad. 4 Wytłumacz dlaczego pepsyna nie trawi białek w jelicie cienkim.

Zad.5 Schemat: fragment peptydu z zaznaczonymi miejscami działania peptydaz.

Wśród peptydaz wyróżniamy endopeptydazy i egzopeptydazy.

a) określ, rozkład jakich wiązań chemicznych katalizowany jest przez peptydazy,

b) ustal, rozkład którego wiązania chemicznego (X czy Y) katalizowany jest przez egzopeptydazę.

Zad. 6 W diecie pilotów, którzy w czasie II wojny światowej odbywali loty nocne, były uwzględniane pokarmy zawierające stosunkowo dużo marchwi.

Wyjaśnij, dlaczego pokarmy zawierające stosunkowo dużo marchwi były bardzo potrzebne tym pilotom.

Zad. 7 Choroby układu krążenia występują obecnie u ludzi z niepokojąco wysoką częstotliwością.

Jednym ze sposobów obniżenia ryzyka zaburzeń w pracy serca i naczyń krwionośnych jest stosowanie właściwej diety.

Wybierz z proponowanych trzech jogurtów ten, który jest najbardziej wskazany dla osoby zagrożonej miażdżycą naczyń krwionośnych. Odpowiedź. uzasadnij jednym argumentem.



Zad. 8 Jedną z części przewodu pokarmowego człowieka jest jelito cienkie.

Podaj nazwę wskazanych strzałkami elementów jelita cienkiego i określ ich rolę biologiczną.

 

 



Zad. 9 Załóżmy, że na śniadanie została zjedzona bułka z masłem i posłodzonym białym serem. Wypisz nazwy odcinków przewodu pokarmowego, w których zostanie zapoczątkowane enzymatyczne trawienie każdego ze spożytych składników pokarmu. (bułki, masła, białego sera i cukru)

Zad.10 Schemat przedstawia budowę układu pokarmowego człowieka.

Podpisz wskazane strzałkami narządy oraz przedstaw rolę tych narządów odpowiednio albo w trawieniu cukrów albo w ich magazynowaniu.

Zad. 11  Wątroba stanowi największy gruczoł w organizmie człowieka.

Wymień cztery funkcje, jakie pełni wątroba w organizmie.

Zad. 12 Do jamy ustnej człowieka uchodzą trzy parzyste gruczoły ślinowe produkujące ok.1,5 l śliny na dobę. Ślina może być wydzielana na drodze odruchu bezwarunkowego lub warunkowego.

Podaj dwie funkcje śliny.

 

 

 

 

 

 



Zad. 10 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów

 

Który z wykresów uzyskano dla:

a)                      pepsyny,

b)                      trypsyny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zad. 11 Wymień dwa hormony tkankowe wydzielane w ukła­dzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin