Piekarz.rtf

(194 KB) Pobierz
5/2

Ocena ryzyka zawodowego piekarza-ciastowego

 

Identyfikacja zagrożeń

Lp.

Zagrożenie lub czynnik niebezpieczny, szkodliwy, uciążliwy

Źródło zagrożenia

Możliwe skutki zagrożenia

1

2

3

4

1.

Gorące powierzchnie i przedmioty.

Gorące elementy pieca piekarskiego, taboret grzewczy, wyjmowane gorące przedmioty (formy, pieczywo), gorący tłuszcz, para wodna.

Poparzenia termiczne I i II stopnia najczęściej skóry rąk.

2.

Tlenek węgla (CO).

Tlenek węgla powstaje w wyniku niezupełnego spalania gazu ziemnego zasilającego piec piekarski. Do uwalniania się tego gazu do atmosfery dochodzi najczęściej, jeśli piece piekarnicze są źle eksploatowane, mają niewystarczający ciąg (np. uszkodzony komin). W takich przypadkach dochodzi do kumulowania się niespalonych par gazu oraz produktów spalania.

Zatrucie tlenkiem węgla, mogące spowodować w zależności od czasu narażenia i stężenia:

   uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego oraz układu naczyniowo-sercowego,

   śmierć.

3.

Dwutlenek węgla (CO2).

Największe zagrożenie stanowi w zmechanizowanych piekarniach, w których prowadzona jest aktywna fermentacja ciasta.

W przypadku dużego stężenia dwutlenku węgla dochodzi do zaburzeń oddychania ze względu na obniżenie stężenia tlenu w powietrzu.

4.

Promieniowanie podczerwone.

Promieniowanie tego rodzaju emitowane jest z rozgrzanych pieców.

Przy długotrwałych narażeniach na promieniowanie podczerwone może dochodzić do osłabienia widzenia i zaćmy.

5.

Atmosfera wybuchowa.

Gaz zasilający piec piekarski. Źródłem zagrożenia jest też pył mąki występujący w pomieszczeniu.

Poparzenia skóry, uszkodzenia narządu wzroku. W skrajnych przypadkach śmierć w wyniku doznanych ciężkich wewnętrznych i zewnętrznych obrażeń ciała.

6.

Niebezpieczne napięcie w instalacji elektrycznej.

Instalacja elektryczna. Maszyny i urządzenia piekarskie zasilane energią elektryczną. Lampy oświetleniowe komór piekarskich.

Poparzenia, zwęglenia skóry, uszkodzenia narządu wzroku, zaburzenia układu nerwowego i krwionośnego, w skrajnych przypadkach śmierć na skutek porażenia.

7.

Ruchome elementy obsługiwanych maszyn i urządzeń, w tym także narzędzi ręcznych.

Sita przesiewaczy, wirujące elementy maszyn miksujących i mielących, dzieże wywrotnic, ślimacznice przenoszące ciasto oraz podajnik taśmowy formierko-dzielarek, mieszadła mieszarek.

Urazy mechaniczne kończyn górnych, najczęściej otarcia i inne uszkodzenia skóry, ale też zmiażdżenie, obcięcie, zgniecenie, uderzenie, pochwycenie.

Niebezpieczne urazy głowy.

W skrajnych przypadkach śmierć w wyniku doznanych ciężkich zewnętrznych obrażeń ciała.

8.

Ostre narzędzia. Chropowate powierzchnie.

Wykorzystywane narzędzia ręczne (noże, formy do wycinania). Opakowania (krawędzie).

Skaleczenia, zakłucia, otarcia – najczęściej dłoni (szczególnie palców).

9.

Niestabilne przedmioty.

Nieprawidłowo składowane na niższych poziomach lub w stosach przedmioty w magazynie, a także podczas transportu (np. worki z mąką czy cukrem).

Urazy w wyniku uderzenia, przygniecenia. Najczęściej potłuczenia, złamania kończyn.

10.

Przedmioty umieszczone na wyższym poziomie – możliwość spadnięcia.

Źle składowane przedmioty na wyższych półkach magazynu. Bałagan na stanowisku pracy, porozrzucane narzędzia.

Drobne urazy (potłuczenia, złamania) najczęściej kończyn dolnych. W poważniejszych przypadkach może dochodzić do ciężkich urazów narządów wewnętrznych, a także urazów głowy (np. wstrząśnięć mózgu).

11.

Wystające nieruchome przedmioty.

Elementy konstrukcji budynku piekarni (zwłaszcza w okolicy wejść) i jego wyposażenia (np. meble, urządzenia i maszyny).

Urazy głowy oraz kończyn górnych i dolnych (najczęściej stłuczenia i skaleczenia).

12.

Poruszanie się (chodzenie) po niewłaściwym podłożu.

Nierówne, śliskie powierzchnie podłóg, podestów, progi. Najczęściej zabrudzone (rozlana woda, tłuszcz). Niewłaściwe obuwie.

Z reguły niewielkie urazy powierzchniowe, najczęściej: stłuczenia ciała, ale też złamania, zwichnięcia kończyn, naciągnięcia mięśni.

13.

Zróżnicowany poziom powierzchni pracy. Upadek na niższy poziom.

Schody, drabinki, podesty w magazynie. Przypadkowe przedmioty (np. pojemniki) wykorzystywane jako podwyższenia do zdejmowania materiałów z wyższych półek w magazynie.

Złamania i stłuczenia ciała, niebezpieczne urazy głowy (czasem wstrząśnienia mózgu).

14.

Pył z mąki.

Pył mączny podnoszący się podczas transportu mąki, przy obsłudze przesiewaczy, mieszarek, itp.

Uszkodzenia i choroby układu oddechowego, zaprószenie oczu, choroby skóry. Alergie.

15.

Enzymy.

Środki spulchniające.

Astma oskrzelowa.

16.

Olejki eteryczne.

Wykorzystywane przyprawy, w tym korzenne, dodatki do ciast.

Przewlekłe zapalenia spojówek, chroniczny katar. Przy dłuższym narażeniu możliwość częstych infekcji układu oddechowego (np. przewlekłego zapalenia oskrzeli) oraz astmy oskrzelowej. Nadwrażliwość na określone zapachy prowadząca do uzależnienia lub niesmaku.

17.

Pył cukru.

Cukier w trakcie rozsypywania z opakowań zbiorczych i podczas obróbki.

Próchnica zębów.

18.

Obciążenie dynamiczne narządów ruchu.

Ręczne prace transportowe, w szczególności transport surowców w workach i przesypywanie mąki, wkładanie ciasta i wyjmowanie gotowego pieczywa za pomocą łychy.

Przeciążenie mięśni, stawów, kręgosłupa. Możliwości urazów, szczególnie naciągnięcia mięśni i ścięgien, zwichnięcia stawów, stłuczenia ciała.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin