PRACOWNIA_CHEMII_KOSMETYCZNEJ.doc

(103 KB) Pobierz
PRACOWNIA CHEMII KOSMETYCZNEJ

PRACOWNIA CHEMII KOSMETYCZNEJ

EMULSJE:

Emulsje-uklady heterogenne składające się z 2 nie mieszających się ze soba faz z których jedna jest rozproszona w drugiej w postaci kropel.

Podzial:

Emulsja typu olej w wodzie(O/W)-czasteczka oleju jest otoczona czasteczkami wody,emulsje takie są lekkie i dobrze wchłaniane przez skore,dobrze się miesza z woda

Emulsja typu woda w oleju(W/O)-czasteczka wody jest otoczona czasteczkami wody,emulsje takie są ciężkie,po zmieszaniu z woda tworza się grudki i klaczki

Emulsja wielokrotna-wystepuja wtedy gdy emulsja z emulgatorem typu olej w wodzie zawieraja wiecej niż 50% tluszczu.

NIESTABILNOŚĆ EMULSJI:

Smietanowanie-wystepuje czesciej w przypadku emulsji typu olej w wodzie

Sedymentacja

Flokulacja(koagulacja)

Koalescencja-niestabilnosc nieodwracalna,najczęściej konczy się rozdzieleniem fazy wodnej i olejowej czyli zlamaniem emulsji.

EMULGATORY O BUDOWIE ŚRODKÓW POWIERZCHNIOWO CZYNNYCH:

Składają się z 2 grup:

Hydrofilowej-lubiacej wode

Hydrofobowej-lubiacej tluszcze

EMULGATORY:

*SPANY-estry tluszczowe sorbitanu(alkoholu),sorbitan+kw.tluszczowy=Span

*TWEENY-oleiste ciecze o barwie brazowej stosowane do prod. Emulsji typu O/W

*EUCERYNA-mieszanina cholesterolu i innych alkoholi wydzielonych z lanoliny z dodatkiem tl. Naturalnych i wazeliny.

*LECYTYNA-emulgator uzyskany z nasion soi.

KREMY:

Zadaniem kremow jest utrzymanie równowagi wodno-tluszczowej w naskorku

Kremy kosmetyczne-sa to emulsje na tyle geste ze zachowuja przez pewien czas kształt powierzchni.

Podzial:

Ze względu na zastosowanie: nawilżające,czyszczace,ochronne

Ze względu na szybkość wchłaniania:nocne,dzienne

Ze względu na zawartość:tłuste,półtłuste,półtłuste malej zawartości tluszczu

Rodzaje:

*Kremy oczyszczające typu W/O(tłuste)-sa to takie kremy które rozpuszczaja hydrofobowy brud i w ten sposób ułatwiają jego usuniecie z powierzchni np. COLD-KREM

*Kremy oczyszczające typu O/W-bardzo latwo rozsmarowuja się na powierzchni skory a po jego usunieciu pozostawia skore miekka i lekko natluszczona bez uczucia lepkości.

*Kremy nawilżające typu O/W i W/O-utrzymuja się na powierzchni skory chroniąc ja przed odparowaniem wody

*Kremy dzienne-przykladem jest tzw. Krem znikający VANISHING-jest to lekki krem natluszczajaco-nawilzajacy typu O/W który bardzo szybko wchlania się w skore.

*Kremy ochronne-po rozsmarowaniu pozostawiaja na skorze warstwe ochronna o dużej odporności chemicznej

*Kremy sportowe-chronia skore przed dzialaniem czynnikow atmosferycznych

KONTROLA JAKOŚCI KREMOW KOSMETYCZNYCH:

*Wygląd kremu-gladka,jednolita masa bez grudek i zanieczyszczen mechanicznych

*Zapach-przyjemny

*Barwa-powinna być snieznobiala

*Wcieralnosc-powinna być calkowita poprzez wklepanie w skore

*Stabilność w obniżonej temp.(-3*C przez 24h) powinna być calkowita w porównaniu z kremem

*Stabilność w podwyższonej temp.(30*C przez 24h)-powinna być stabilność calkowita

*Odczyn pH wodnego wyciągu kremu-powinien być w granicach 6-7,7

*Zawartość wody-nie powinna przekraczac 65%

*Liczba kwasowa-nie wieksza niż 5,5

Kremy powinny być tak spreparowane aby przenikaly do warstwy rogowej naskórka i mialy odczyn kwasny.Takie pH uzyskuje się poprzez wprowadzenie niewielkih ilości kwasow organicznych i nieorganicznych np.kw.mlekowy,cytrynowy,a także substancje konserwujące grzybobójcze i bakteriobójcze takie jak: kw.salicylowy,hydroksooctowy,nipagina A itp.

BADANIE ORGANOLEPTYCZNE KREMOW KOSMETYCZNYCH:

Badanie polega na stwierdzeniu jaki rodzaj emulsji przedstawia nam dana probka, czy jest to krem tlusty czy nawilżający.

Na powerzhni swiezo umytej i osuszonej dloni rozciera się kolistym ruchem odrobine kremu

Krem tlusty(emulsje typy W/O gladko wcieraja się w skore pozostawiając tlusta warstwe na skorze

Krem nawilżający(emulsja typy O/W) bieleje na skorze i zaczyna się lekko pienic, jest to cecha charakterystyczna kremow nawilżających które emulguja z substancjami zawartymi w skorze.

Krem nawilżający po rozsmarowaniu na skorze należy wklepac w skore a nie wcierac.

Kremow nie poddaje się badanio mikroskopowym ze względu na zbyt gesta konsystencje.

OTRZYMYWANIE KREMOW TŁUSTYCH:

Kremy tłuste to przede wszystkim emulsje typu W/O, odżywiają skore uelastyczniaja ja i wygładzają.

W sklad bazy tluszczowej wchodza:woski,lanolina,oleje roślinne i mineralne i inne tluszcze pochodzenia naturalnego i syntetycznego.

Dodatkowo wprowadzane są substancje takie jak: alkohole lanolinowe,lecytyna,subst.biologicznie czynne(aminokwasy,witaminy,enzymy,sole mineralne,latwo przyswajalne bialka,wyciągi z alg itp.).substancje te przyczyniaja się do regeneracji skory,złagodzenia podrażnień,zmiękczenia skory.

Do grupy kremow tłustych zalicza się:

·         Kremy oczyszczające-rozpuszczaja hydrofobowy bród i w ten sposób ułatwiają jego usuniecie z powierzchni skóry .do oczyszczania bardzo często stosuje się COLD-KREMY czyli emulsje w których role emulgatora pełnia mydła uzyskiwane w reakcji zmydlania wolnych kwasów zawartych w wosku pszczelim boraksem.

·         Cold-kremy na bazie wosku pszczelego i oleju parafinowego daja uczucie chłodu na skórze. sa śnieżnobiałe o lekkiej konsystencji i bardzo latwo się rozsmarowuja.ze względu na wysoka cene czesciej stosowane SA jako kremy odzywcze na noc niż kremy oczyszczające.

Klasyczny cold-krem jest emulsja typu W/O o zawartości wody poniżej 30%.bardzo waznym składnikiem jest wosk pszczeli pełniący role emulgatora.

Cold-kremy slabo wchłaniają się w skore,po rozsmarowaniu nadmiar kremu sciera się i pozostala niewielka warstewka tluszczu zmiekcza naskórek naskórek zapobiega jego wysychaniu.

Sklad Cold-kremu(emulsji typu W/O)

Faza tłuszczowa:Wosk pszczeli bielony,Olbrot,Olej sojowy

Faza wodna:Boraks,woda,Kompozycja zapachowa,Konserwanty np. parabeny,Antyutleniacz

kremy tłuste mogą być stosowane również jako kremy odzywcze na noc po uzupełnieniu ich składu substancjami odżywczymi i biologicznie czynnymi.

·         Kremy na noc-zawieraja duzy udzial substancji hydrofilowych hydrofobowych ograniczających odparowanie wody z powierzchni skory oraz substancji natłuszczających.

Bardzo często dodaje się olej silikonowy celem dobrego rozprowadzania emulsji na skorze. Faza tluszczowa w kremie na noc zawiera duza ilość tluszczy i olejow mineralnych które utrudniaja odparowywanie wody ze skory.

·         Tłuszcze mineralne:olej parafinowy,parafina,wazelina

Do kremow na noc wprowadzane witaminy rozpuszczalne w  oleju-wit.A,E,fitohormony,ceramidy,mleczko pszczele,oleje np.z wiesiolka,pestek winogron itp.

PRZYKŁADY KREMOW TŁUSTYCH:

*Krem tlusty typu W/O,skład:

Faza tluszczowa:Wosk pszczeli,olej parafinowy(ponad #0%),olej sojowy,Faza wodna:boraks,woda,kompozycja zapachowa,konserwant

Wykonanie:takie samo jak cold-kremu

*Krem tlusty lanolinowy W/O,sklad:

Faza tluszczowa:wazelina,olej parafinowy,olej roślinny,wosk pszczeli,lanolina,Faza wodna:boraks,woda,kompozycja zapachowa,konserwant i antyutleniacz

*Krem tlusty z alkoholami lanolinowymi W/O,sklad:

Faza tluszczowa:olej parafinowy,olej roślinny,parafina,lanolina,alkohole lanolinowe,Faza wodna:gliceryna,woda,kompozycja zapachowa,konserwant

*Krem tlusty oliwkowy typu O/W(krem ten powinien być przechowywany w lodowce ponieważ jest bardzo nietrwaly),skład:

Faza tluszczowa:oliwa z oliwek,kwas oleinowy,trojetanoloamina,gliceryna,Faza wodna:woda,kompozycja zapachowa,konserwant i antyutleniacz

WYKONANIE EMULSJI TYPU W/O

I.Ogrzewanie fazy tluszczowej na łaźni wodnej do temp. 70-75*C

IIrozpuszczenie boraksu w wodzie i ogrzanie do temp. 75*C-taki roztwor dodaje się powoli do stopionego tluszczu.calos miesza się i pozostawia do ostygniecia

III.dodanie kompozycji zapachowej w temp.40*C-calosc homogenizuje się mikserem.

Konserwant i antyutleniacz dodaje się na samym początku do jednej z faz.

WYKONANIE EMULSJI TYPU O/W:

I.Stopienie fazy tluszczowej na łaźni wodnej do temp. Ok.70-80*C

II.faze tluszczowa dodaje się do fazy wodnej o podobnej temp. Energicznie mieszając

III.calosc miesza się do ostygniecia do temp.ok.40*C dodaje się kompozycje zapachowa

IV.calosc miesza się do ustabilizowania konsystencji mieszadlem kotwicowym

Roznica:O/W-faze tluszczowa wlewa się do fazy wodnej,W/O-faze wodna wlewa się do fazy tluszczowej.

KREMY DO MASAZU:

Zaliczane są do kremow tłustych.w czasie masau wystepuje duze tarcie pomiedzy rekoma masażysty a skora,aby je maksymalnie zmniejszyc stosuje się kremy z duza ilością wazeliny lub oleju parafinowego,pozostający na skorze cienki film nadaje skorze poślizg co zapobiega powstawaniu ran i uczuciu naciągania skory.Tluszcze i oleje roślinne-oliwa z oliwek,maslo kakaowe,olej z awocado,Tluszcze i oleje oraz woski zwierzęce-wosk pszczeli,lanolina,Oleje i tluszcze mineralne-wazelina,parafina,olej parafinowy,Emulgatory-lecytyna,alkohol cetylowy,cholesterol,Alkohole-lanolinowe,gliceryna,alkohol cetylowy,Woda demineralizowana,Srodki konserwujące-parabeny,benzoesan sodu.,Substancje biologicznie czynne-wit A,E,Olejki eteryczne

Sklad kremu do masazu(O/W):

Olej parafinowy,olej roślinny,wazelina,euceryna,wosk pszczeli,boraks,woda,konserwant,antyutleniacz,kompozycja zapachowa

KREMY OCHRONNE:

Zabezpieczaja skore przed czynnikami atmosferycznymi,chemikaliami,zanieczyszczeniami przemysłowymi i skutkami czestego moczenia w wodzie.

Kremy te tworza na skorze warstwe ochronna.Do ochrony przed benzyna,olejami i smarami sosuje się hydrofilowe polimery które tworza warstwe nieprzenikalna dla węglowodorów.

Bardzo dobra ochrone daja również oleje i woski silikonowe ponieważ odporne na dzialanie substancji żrących,SA hydrofobowe i dobrze tolerowane przez skore.

-Aby kremy ochronne lepiej się rozsmarowywaly dodaje się estry np.mirystynian,izopropyl lub palimitynian izopropylu.poza tym dodaje się wosk pszczeli i alkohol cetrylowy które przedłużają trwalosc kremu.

-W kremach ochronnych zawarte substancje filmotworcze które nie przepuszczaja wody,takie jak:zywica benzoesowa,wosk pszczeli,pochodne celulozy.

-Dobrym srodkiem ochronnym jest wazelina która ulatwia rozsmarowywanie i jest podstawowym składnikiem kremow uniwersalnych uniwersalnych masci leczniczych.

KREMY O MALEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZÓW:

Naturalna wilgotność skory zmniejsza się na skutek wpływu środowiska oraz zaburzen układu lipidow-spoiwa międzykomórkowego.dlatego do kremow dziennych,nawilżających i 24 godzinnych dodaje się hydrofilowe składniki nawilżające.

Bardzo dobre nawilżenie daja związki wielkocząsteczkowe np.kw.hialuronowy,hydrolizatory,proteiny i wiele innych.

Dla calej grupy kremow dziennych punktem wyjscia stal się tzw.

KREM ZNIKAJĄCY VANISHING-jest to krem bardzo lekki,latwo wchłaniający się w skore,emulsja typu O/W.

Typowa receptura oparta jest na stearynie(mieszanina kw.staryniowego i palmitynowego)

Emulgatorami najczęściej mydla stearynowe,mieszaniny mydel z emulgatorami syntetycznymi lub syntetyki.

Sklad kremu znikającego(O/W):

Stearyna,wodorotlenek potasu,gliceryna,woda,kompozycja zapachowa,konserwant.

***Do wytwarzania mydel stearynowych wykorzystuje się wodorotlenki sodu i potasu oraz trojetanolo…

Pomiedzy stearyna a wodorotlenkiem zachodzi reakcja zobojętniania.Aby zobojętnić 1g stearyny należy uzyc 0,205g wodorotlenku potasu(KOH).W praktyce uzywa się trzykrotny nadmiar stearyny,aby obniżyć pH do ok.8

***Krem znikający w swojej klasycznej wersji charakteryzuje się specyficznym połyskiem pochodzącym od kryształków stearyny.

Po rozsmarowaniu kremu vanishing tworzy się biala warstwa,szybko znikajaca w miare wchłaniania.

Krem znikający stanowi podstawe dla kremow dziennych(podkładowe,pod makijaż)

Zadaniem kremow na dzien jest ochrona skory przed wpływami środowiska,warunkow atmosferycznych,zmniejszanie utraty wody z naskórka.

Kremy 24-godzinne-polecane szczególnie do cery suchej,produkowane SA na bazie emulsji typu W/O lub emulsji podwojnych O/W/O

kremy dzienne są emulsjami typu O/W,które szybko się wchłaniają przez warstwe rogowa naskórka i nie pozostawiaja na powierzchni skory tłustej warstwy.

Do kremow dziennych zaliczamy:

*kremy matujące-z dodatkowymi składnikami,takimi jak:dwytl.tytanu,tlenki żelaza lub polimery absorbujące nadmiar tluszczu.

Kremy na dzien w fazie olejowej zawieraja zarówno tl.roslinne(olej z awocado)jak i tl.zwierzece oraz estry wyższych kw.tluszczowych.

W fazie wodnej zawarte nawilżające subst. Hydrofilowe takie jak:gliceryna,glikole,aminokwasy,cukry,hydrolizaty protein,kw.hialuronowy.

W kremach na dzien emulgatorami :amfoteryczne subst.powierzchniowo czynne lub emulgatory niejonowe.

Poza tym wprowadza się zarówno do fazy tluszczowej jak i wodnej substancje biologicznie czynne które maja regulowac rogowacenie,stymulowac procesy odnowy naskórka a także chronic przed dzialaniem wolnych rodnikow.

Do kremow dziennych bardzo często wprowadza się wyciągi ziolowe oraz soki roślinne,które korzystnie działają na skore.

OTRZYMYWANIE KREMOW DZIENNYCH:

*z lanolina-O/W,sklad:

faza tluszczowa:lanolina,alkohol cetylowy,stearyna(emulgator)faza wodna:wodorotl.potasu(emulgator),glikol propylenowi,woda,komp.zapachowa,konserwant

*z woskiem O/W,sklad:

faza tluszczowa:stearyna(emulgator),lanolina,wosk pszczeli,gliceryna,faza wodna:wodorotl.potasu emulgator),woda,komp.zapachowa,konserwant.

*ziolowy O/W-przeznaczony do stosowania na skore podrazniona.bardzo często stosuje się w nim napar z rumianku lub inny ziolowy,sklad:

faza tluszczowa:stearyna,gliceryna,faza wodna:wyciag ziolowy,trojetanoloemina,wodorotl.sodu,woda,konserwant,kompozycja zapachowa.

*alantoinowy O/W

alantoina-zwiazek chemiczny zbliżony budowa do subst.naturalnych utrzymujących wilgoc w skorze.sklad:

faza tluszczowa:stearyna,lanolina,alk.cetylowy,faza wodna:wodorotl.potasu,glikol propylenowi,alantoina,woda,konserwant,komp.zapachowa.

KREMY DO RĄK:

Rola:nawilzanie,zmiękczanie,zatrzymywanie wilgoci w skorze,odbudowa składu lipidow w naskorku,zapobieganie pekaniom naskórka,wzmocnienie keratyny paznokci

Kremy do rak powinny się latwo wchłaniać i nie pozostawiac tłustej warstwy na powierzchni.

Podstawowe składniki:

Tluszcze,oleje,woski naturalne i mineralne,subst.higroskopijne(gliceryna,glikol propylenowi),srodki promieniochronne,filtry przeciwsłoneczne,substancje rozjaśniające(wyciag z cytryny)

 

*Wit.A,E,lecytyna-zwiekszaja odporność skory,wspomagaja funkcje obronne oraz wspomagaja reperacje plytki paznokcia

*Wyciag ze skrzypu polnego i kwas krzemowy-wzmacniaja paznokcie

*wyciągi roślinne i ziolowe-dzialaja przeciwzapalnie i łagodząco na skore zniszczona czestym kontaktem z woda.

*kw.owocowe oraz kw.salicylowy-zapobiegaja nadmiernemu rogowaceniu naskórka.

Istnieja specjalistyczne kremy do rak przeznaczone dla osob mających do czynienia z woda,srodkami powierzchniowo czynnymi i rozpuszczalnikami,kremy takie zawieraja perfumonopolietery które tworza na skorze ochronna warstwe,nierozpuszczalna ani w wodzie,ani w zadnych rozpuszczalnikach organicznych.warstwa ta jest bardzo korzystna ponieważ nie utrudnia wymiany wody i ciepla przez skore w przeciwieństwie do wazeliny i parafiny.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin