Żywienie a miażdżyca naczyń.pdf

(361 KB) Pobierz
Żywienie a miażdżyca naczyń
mózgowych
Dr inż. Anna Harton
Dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak
Zakład Dietetyki
SGGW
806451068.008.png 806451068.009.png
Definicja
•Miażdżyca tętnic jest chorobą związaną ze zmianami w
wewnętrznej warstwie naczyń krwionośnych zwanej błoną
wewnętrzną. Zmiany polegają na stopniowym rozwoju
blaszki miażdżycowej, któremu towarzyszy utrata
elastyczności ściany naczyniowej.
W efekcie dochodzi do zwężenia światła tętnicy,
usztywnienia ściany i utraty elastyczności, co powoduje
upośledzenie przepływu krwi przez tętnicę i następnie
niedokrwienie tkanek i narządów położonych dystalnie w
stosunku do zmian miażdżycowych.
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
806451068.010.png 806451068.011.png
Powikłania
• niewydolność naczyń wieńcowych
•zawał mięśnia sercowego
• udar mózgu
• zgorzel części kończyn dolnych
•o ępienie starcze
•Miażdżyca rozwija się powoli, zaczyna się w dzieciństwie,
nasila w młodości, a w wieku średnim, podeszłym lub
starczym prowadzi do ww. powikłań narządowych
groźnych dla życia.
Rozwój zmian miażdżycowych może być zahamowany lub
opóźniony poprzez czynniki profilaktyczne i lecznicze, z
Rozwój zmian miażdżycowych może być zahamowany lub
opóźniony poprzez czynniki profilaktyczne i lecznicze, z
których najważniejsze jest prawidłowe żywienie
których najważniejsze jest prawidłowe żywienie - 30%
30%
zgonów z powodu miażdżycy wynika ze złej diety.
zgonów z powodu miażdżycy wynika ze złej diety.
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
806451068.001.png 806451068.002.png
Wybrane żywieniowe czynniki ryzyka -
kwasy tłuszczowe nasycone
• dominują w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, oleju kokosowym i
palmowym
•głównie wykorzystywane na cele energetyczne lub odkładane w
tkance tłuszczowej w postaci triglicerydów
Działanie aterogenne:
mirystynowy, laurynowy – najsilniejsze hipercholesterolemiczne
palmitynowy – hipercholesterolemiczne i prozakrzepowe –
warunkowo (gdy ilość energii z tłuszczu wynosi ~40%, zwłaszcza w
obecności cholesterolu)
stearynowy – obojętne, szybko przekształcany w organizmie do
oleinowego
arachinowy – prozakrzepowe
• ↑ stężenie LDL-chol (zmniejszenie wiązania przez receptory i
zmniejszenie ilości receptorów)
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
806451068.003.png 806451068.004.png 806451068.005.png 806451068.006.png
Wybrane żywieniowe czynniki ryzyka – izomery
trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
• powstają w procesie uwodorniania oleju (margaryny, shorteningi) i
długotrwałego ogrzewania tłuszczu w wysokich temp. (frytury)
•główne źródło w diecie: margaryny twarde, pieczywo
cukiernicze, batony, chipsy itp.
• wykorzystywane na cele energetyczne lub wbudowywane w lipidy
błonowe (zmieniają właściwości błon komórkowych)
• bardziej aterogenne niż tłuszcze nasycone
•działają prozakrzepowo
• ↑ poziom LDL-chol.
• ↓ HDL-chol.
• zaburzają metabolizm i ↑ zapotrzebowanie na NNKT
• ↓ komórkowe utlenianie tłuszczu i syntezę ATP
zaburzają czynności układu odpornościowego
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
806451068.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin