Żywienie a miażdżyca naczyń.pdf
(
361 KB
)
Pobierz
Żywienie a miażdżyca naczyń
mózgowych
Dr inż. Anna Harton
Dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak
Zakład Dietetyki
SGGW
Definicja
•Miażdżyca tętnic jest chorobą związaną ze zmianami w
wewnętrznej warstwie naczyń krwionośnych zwanej błoną
wewnętrzną. Zmiany polegają na stopniowym rozwoju
blaszki miażdżycowej, któremu towarzyszy utrata
elastyczności ściany naczyniowej.
•
W efekcie dochodzi do zwężenia światła tętnicy,
usztywnienia ściany i utraty elastyczności, co powoduje
upośledzenie przepływu krwi przez tętnicę i następnie
niedokrwienie tkanek i narządów położonych dystalnie w
stosunku do zmian miażdżycowych.
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
Powikłania
• niewydolność naczyń wieńcowych
•zawał mięśnia sercowego
• udar mózgu
• zgorzel części kończyn dolnych
•o ępienie starcze
•Miażdżyca rozwija się powoli, zaczyna się w dzieciństwie,
nasila w młodości, a w wieku średnim, podeszłym lub
starczym prowadzi do ww. powikłań narządowych
groźnych dla życia.
•
Rozwój zmian miażdżycowych może być zahamowany lub
opóźniony poprzez czynniki profilaktyczne i lecznicze, z
Rozwój zmian miażdżycowych może być zahamowany lub
opóźniony poprzez czynniki profilaktyczne i lecznicze, z
których najważniejsze jest prawidłowe żywienie
których najważniejsze jest prawidłowe żywienie -
30%
30%
zgonów z powodu miażdżycy wynika ze złej diety.
zgonów z powodu miażdżycy wynika ze złej diety.
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
Wybrane żywieniowe czynniki ryzyka -
kwasy tłuszczowe nasycone
• dominują w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, oleju kokosowym i
palmowym
•głównie wykorzystywane na cele energetyczne lub odkładane w
tkance tłuszczowej w postaci triglicerydów
Działanie aterogenne:
•
mirystynowy, laurynowy
– najsilniejsze hipercholesterolemiczne
•
palmitynowy
– hipercholesterolemiczne i prozakrzepowe –
warunkowo (gdy ilość energii z tłuszczu wynosi ~40%, zwłaszcza w
obecności cholesterolu)
•
stearynowy
– obojętne, szybko przekształcany w organizmie do
oleinowego
•
arachinowy
– prozakrzepowe
• ↑ stężenie LDL-chol (zmniejszenie wiązania przez receptory i
zmniejszenie ilości receptorów)
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
Wybrane żywieniowe czynniki ryzyka – izomery
trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
• powstają w procesie uwodorniania oleju (margaryny, shorteningi) i
długotrwałego ogrzewania tłuszczu w wysokich temp. (frytury)
•główne źródło w diecie: margaryny twarde, pieczywo
cukiernicze, batony, chipsy itp.
• wykorzystywane na cele energetyczne lub wbudowywane w lipidy
błonowe (zmieniają właściwości błon komórkowych)
• bardziej aterogenne niż tłuszcze nasycone
•działają prozakrzepowo
• ↑ poziom LDL-chol.
• ↓ HDL-chol.
• zaburzają metabolizm i ↑ zapotrzebowanie na NNKT
• ↓ komórkowe utlenianie tłuszczu i syntezę ATP
•
zaburzają czynności układu odpornościowego
A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak
Plik z chomika:
tina231
Inne pliki z tego folderu:
_plk24_1_Wpywokoonaczyniowejtkankituszczowejnafunkcjnaczy.pdf
(125 KB)
_plk25_1_Znaczenieapoptozywpoatogeneziemiadycy.pdf
(154 KB)
11-10-1603_FAI_PatBro_DiabetesCKD_1-4_Pharmanet_Polish_June08.pdf
(1827 KB)
2009 Postepowanie w geriatrii.pdf
(121 KB)
200804_farmacja_cukrzyca.pdf
(204 KB)
Inne foldery tego chomika:
--- 2.a ĆWICZENIA do medytacji koncentracji za pomocą oddechu
agresja
Dokumenty
Joga
MUDRY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin