Schab wędzony 1.pdf

(183 KB) Pobierz
348205807 UNPDF
Kawałeczek ładnego, grubego chabu bez koci - ok. 2 kg,
Peklujemy na mokro biorąc
1 ól - ok. 0,08 kg
2. saletra - 0,004 kg
3. cukier - 0,006 kg
4. woda - 1,0 l.
Schab natrzykujemy olanką robiąc 4-5 natrzyknid i wprowadzając 3-4% solanki w stosunku do
ciżaru chabu Natpnie chaby pekluje i w olance przez 24 godz w temp 4-6 stopni C, po czym
wykłada do ocieknicia na 6-8 godz W tym czaie tez podychają
Mozna próbowad - jeli bdzie za łony, lekko płuczemy i ouzamy Natrzyków nie może byd wicej
niż napiałem, gdyż wtedy chabik bedzie za łony
Ociekniety i w uchy chab nacieramy żółtkiem z jajka
Wdzimy w dymie o temp 50-60 topni C (może byd chłodniejzy) przez 1 do 1,5 godz do oiągnicia
barwy złocitej
Wychodzi uper wdzona urowa poldwiczka
Radz poekperymentowad, gdyż kolor wenątrz uzależniony jet od temperatury, gruboci chabu,
jakoci peklooli, długoci peklowania itp
Dla tych, którzy nie preerują mika urowego - po podwedzeniu jak wyżej, pieczemy chab w temp
początkowo 85, a natepnie ok 75 topni C łącznie ok 0,5-2,5 godz do oiągniecia wewnątrz 68-70
stopni C.
Autor: Maxell
Zdjcie Paweł
348205807.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin