Wędzone leszcze Prababci Ani.pdf

(136 KB) Pobierz
349201919 UNPDF
L eszcze - 6 zt po wypatrozeniu i bez głów ważyły 3,20 kg.
Przygotowałam olankę - 10 l wody + 2 zklanki oli, moczyły ię w tej olance lezcze 30 minut.
Natępnie przygotowałam olankę o wyżzym tężeniu oli z dodatkiem cukru i pieprzu.
Na 10 l wody - oli dodałam cały kilogram, cukru 2 zklanki i 2 łyżki wieżo zmielonego pieprzu
czarnego. Lezcze "pływały" obie w tej olance 4 godz., co jaki cza je obracałam.
Po wyjęciu z olanki i dokładnym opłukaniu, uzyły ię lezcze 3 godziny w ogrodzie, przy dod
intenywnym wietrze, pogoda mi przyjała.
W ędzenie trwało 3 godziny - najpierw w temp. 30 topni przez 30 min, potem prze 1 godzinę w
rzadkim dymie w temp. 40 topni, natępnie przez 1 godzinę w gęciejzym dymie. Otatnie 30 minut
w temp. 60 - 90 stopni
Wędziłam drewnem olchowym.
Autor: Prababcia Ania
Zgłoś jeśli naruszono regulamin