TORT URODZINOWY DLA GABI.pdf

(461 KB) Pobierz
348166269 UNPDF
"TORTURODZINOWYDLGBI(prywatniemojejżony)"
Z akupiona zynka ważyła 14 kg. Była razem z golonką i biodrówką. Po odcięciu biodrówki, wraz z
kocią biodrową i częcią kóry zynka ważyła 10,5 kg. Natępnie zotała natrzyknięta 12%
pekloolanką. Wtrzyknąłem ok. 1,5 l olanki. Szczególną uwagę zwróciłem na dokładny natrzyk
wokół koci i w najgrubze mięnie. Po natrzyku maowanie i do kamionkowego garnka. Były
trudnoci z zanurzeniem całoci. Potrzebne było 10 litrów olanki, a i to było mało żeby zanurzyd
całod. Poradziłem obie zatapiając w wolnych przetrzeniach kilka półlitrowych łoików z wodą. W
założeniu było peklowanie 6-cio dniowe ale ię przedłużyło do 8 dni. Temperatura peklowania od 2
do 5 ° C. Codziennie zynka była obracana i maowana. W 7 dniu zotała wyciągnięta do ocieknięcia i
tak kapało z niej 24 godz. Hakiem przebiłem kórę w okolicy tyku koci trzałkowej i pizczelowej
wzmacniając mocowanie kilkakrotnym obwiązaniem przędzą.
Przed wędzeniem wytarłem jezcze zynkę papierowymi ręcznikami. Ouzanie w temp. ok. 50 ° C przy
otwartej wędzarni 120 min. Dalej jezcze wędzenie w temp. 50-60 ° C przez 8 godzin. Wykorzytałem
drewno olchowe i bukowe. Bezporednio po wyciągnięciu z wędzarni zynka powędrowała do gara z
wrzącą wodą na 20 min. a potem jezcze w temp. 80-85 ° C do oiągnięcia w najgrubzym miejcu 66-
67 ° C (do temperatury 68 ° C zynka dozła ama, już po wyjęciu z parzenia). W umie parzenie trwało
6,5 godz.
Na drugi dzieo powtórne wędzenie w temp. do 30 ° C przez 8 godzin.
Jak ię okazało zyneczka wyzła "miodzio" . Jet miękka i oczyta. Bardzo zybko znika ten "tort"
urodzinowy.
348166269.001.png
348166269.002.png 348166269.003.png
Pozdrawiam - Pedro
348166269.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin