ZUPA PAPRYKOWA Z RYŻEM.rtf

(2 KB) Pobierz

ZUPA PAPRYKOWA Z RYŻEM

Składniki:

·         4 skrzydełka kurze

·         4 strąki papryki (ok. 60 dag)

·         20 dag marchewki

·         2 cebule (ok. 15 dag)

·         1 ząb czosnku

·         1 duży pomidor (ok.35 dag)

·         1 łyżka masła lub oleju

·         ½ szklanki ryżu

·         ½ szklanki śmietany

·         posiekana natka pietruszki

·         sól, pieprz, papryka mielona słodka do smaku

·         papryczka chili (niekoniecznie)

·         ok. 3 litry wody

Wykonanie:

Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Marchewkę kroimy w póltalarki, cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z solą.

Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy. W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki pomidora przecieramy na sitku do wywaru.

Do rondla z warzywami dajemy czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z ryżem. Dajemy sól, pieprz, mieloną paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami śmietany, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami papryczki chili.



 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin