ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KULKAMI MIĘSNYMI
Składniki:
· ½ średniej główki kapusty pekińskiej (ok. 250 g )
· 200 g mięsa mielonego indyczego
· 1 jajko
· 1 - 2 łyżki kaszy manny
· 1 - 2 łyżki mąki pszennej
· 100 g pieczarek
· 1 cebula (ok. 60 g)
· 1 średni ząb czosnku
· 1 łyżka oleju
· 2 kostki bulionowe z indyka
· sól, pieprz do smaku
· 1 łyżeczka przyprawy do zup typu maggi ( zastąpiłam świeżym lubczykiem)
· 3 litry wody
dodatkowo:
· kilka gałązek koperku
· olej do usmażenia kulek mięsnych
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Do mięsa mielonego dajemy jajko, przyprawę maggi, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedną płaską łyżkę posiekanej cebuli, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy. Pozostałą cebulę podsmażamy w rondlu na oleju i gdy się zeszkli dajemy pieczarki. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Z masy mięsnej formujemy nieduże kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron na oleju do lekkiego podrumienienia. Po usmażeniu przekładamy do rondla z pieczarkami i zalewamy ciepłą wodą do objętości 3 litrów. Wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy ok. 10 minut. Dajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu.
be.3