ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KULKAMI MIĘSNYMI.rtf

(2 KB) Pobierz

ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KULKAMI MIĘSNYMI

Składniki:

·         ½ średniej główki kapusty pekińskiej (ok. 250 g )

·         200 g mięsa mielonego indyczego

·         1 jajko

·         1 - 2 łyżki kaszy manny

·         1 - 2 łyżki mąki pszennej

·         100 g pieczarek

·         1 cebula (ok. 60 g)

·         1 średni ząb czosnku

·         1 łyżka oleju

·         2 kostki bulionowe z indyka

·         sól, pieprz do smaku

·         1 łyżeczka przyprawy do zup typu maggi ( zastąpiłam świeżym lubczykiem)

·         3 litry wody

dodatkowo:

·         kilka gałązek koperku

·         olej do usmażenia kulek mięsnych

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Do mięsa mielonego dajemy jajko, przyprawę maggi, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedną płaską łyżkę posiekanej cebuli, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy. Pozostałą cebulę podsmażamy w rondlu na oleju i gdy się zeszkli dajemy pieczarki. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Z masy mięsnej formujemy nieduże kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron na oleju do lekkiego podrumienienia. Po usmażeniu przekładamy do rondla z pieczarkami i zalewamy ciepłą wodą do objętości 3 litrów. Wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy ok. 10 minut. Dajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin