Ciasto truskawkowe z biszkoptami
biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru -100g6 łyżek oleju6 łyżek mąki -125g1 łyżeczka
proszku do pieczenia masa truskawkowa I250g truskawek2 łyżki cukru1 galaretka truskawkowa (90g)masa truskawkowa II1/2 kg truskawek500ml jogurtu naturalnego150-200g serka homogenizowanego waniliowego2-3 łyżki cukru pudru2 galaretki truskawkowe (po 90g)biszkoptypolewa czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.Ucierając dodawać po jednym żółtku.Do ubitych jajek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki 24x30.Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut. Ostudzić. Masa I- truskawki zmiksować.Zagotować razem z cukrem. Zestawić z ognia i wsypać galaretkę.Dobrze wymieszać, ostudzić.Nałożyć na biszkopt
. Odstawić do stężenia.Masa II- truskawki zmiksować, dodać jogurt, serek i rozpuszczone w 300ml wody i ostudzone galaretki.Gdy masa zacznie tężeć wylać na I warstwę.Na wierzchu ułożyć biszkopty (ja maczałam w kawie)
Polać polewą czekoladową lub wg. gustu.
anetapietraszewska