Maślankowiec
Biszkopt5 jaj1 szklanka cukru (ok.150 gram
4 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki2 galaretki czerwone( truskawkowe, wiśniowe itp.)2 galaretki zielone (agrestowe itp.)2 litry maślanki (może również być jogurt naturalny
,ja często stosuję go jako zamiennik )galaretki mogą być innych kolorów
wybór dowolny.
Wykonanie:
biszkopt:Ubić pianę z białek, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszamy.Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 1800 ok. 35 minut.Po upieczeniu wyciągamy ciasto i delikatnie zbieramy wierzchnią warstwę biszkoptu (skórkę),nie jest to konieczne.Po wystudzeniu dzielimy ciasto na dwa krążki i nasączamy go Np. wodą z sokiem z cytryny.
Dodatki:2 galaretki (czerwone) rozpuszczamy w szklance wody
(przegotowanej, gorącej), gdy zaczną gęstnieć wlewamy do 1 litra maślanki ( lub jogurtu) i dokładnie mieszamy.To samo robimy z galaretką zieloną. Gdy masa z galaretek i maślanki zacznie tężeć wlewamy ją na pierwszy krążek biszkopta, przykrywamy drugim krążkiem i na to wlewamy drugą masę z galaretek i maślanki.wstawiamy go lodówki do całkowitego stężenia.
anetapietraszewska