2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania) 1 l żytniówki 1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego 1 szklanka cukru
Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień. Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie. Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści. Często mieszać. Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać. Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
krysia_usa