Zupa meksykańska, naleśniki z mięsnym sosem.doc

(24 KB) Pobierz
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska 

 

60-70 dag wołowinki

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

puszka soi

2 cebule

sól, pieprz, ostra papryka,

sos tabasco

łyżeczka ziół prowansalskich i łyżka stołowa majeranku

łyżeczka przecieru pomidorowego 

 

Wołowinę pokroić w kostkę albo zmielić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. To samo zrobić z pokrojoną cebulką. Wrzucić toto do gara, zalać gorąca wodą z połówką kostki rosołowej i dusić pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Wody ma być tyle, żeby dobrze przykryła wołowinę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzoną kukurydzę, soję i przelaną wodą czerwoną fasolkę i znowu poddusić. Zabarwić przecierem pomidorowym, doprawić papryką i tabasco, a na końcu ziołami. Zupa jest gęsta, nie trzeba jej zaprawiać mąką. Podać z białym pieczywem

 

Naleśniki z mięsnym sosem  

 

Ciasto naleśnikowe:

4 jaja

300 ml mleka

ok. 200 ml wody

szczypta soli

mąka pszenna

kilka łyżek oleju

Farsz:

50 dag wołowiny

35 dag pieczarek

1 spora cebula

1 czerwona papryka

puszka pomidorów pelati

sól, pieprz, słodka i ostra papryka

szczypta kuminu, odrobina bazylii, estragonu i ziół prowansalskich

2 łyżki oleju 

 

Jajka, mleko, wodę oraz szczyptę soli wymieszać. Zmiksować z taką ilością mąki, aby uzyskać konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Dolać do ciasta olej i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie zmielić wołowinę.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić je solą i pieprzem i usmażyć na małym ogniu. Zwiększyć ogień, wlać pozostałą łyżkę oleju i dodać mięso. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Dołożyć pomidory z puszki razem z sosem, przyprawy i dusić na małym ogniu aż potrawa zyska aromatu i wyparuje nadmiar sosu.

Usmażone naleśniki posmarować farszem, zwinąć w rulon, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i zapiec.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin