· 50 dag ziemniaków
· 3 czubate łyżki mąki
· 1/3 szklanki mleka
· jajo
· 2 łyżki roztopionego masła
· 2 dag drożdży
· pół szklanki gęstej śmietany
· cukier
· tłuszcz do smażenia
· sól
Drożdże oraz łyżkę mąki rozprowadzić mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę mąki, wbić jajo, wlać roztopione masło, posolić, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (na 30 min) w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć rumiane cieniutkie placuszki. Ułożone na talerzach gorące placki polać śmietaną i posypać cukrem. 100g - 185 kcal
jasia400_