ciasto na pizze.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
- 80 dkg m�ki,
- 4 dkg dro�d�y,
- 2 szklanki wody z lepszego �r�d�a ni� kran (mo�e nieco mniej),
- 1 szczypta cukru,
- 1 spora szczypta soli (dla smakoszy puryst�w: s�l morska),
- 7 �y�ek dobrej oliwy.

Jak przyrz�dzi�?
1) Dro�d�e rozkruszy�, wsypa� szczypt� cukru, 2 �y�ki m�ki i kilka �y�ek wody.
 Postawi� w ciep�ym miejscu do wyro�ni�cia.

2) Przesia� m�k� przez sito do miski. Wla� wyro�ni�te dro�d�e.
 Rozczynia� ciasto, dolewaj�c wod� i dodaj�c s�l.
 Gdy wszystkie sk�adniki zostan� po��czone, dola� oliw�.

3) Wyj�� ciasto z miski i wyrabia� na stolnicy przez co najmniej 10 min.
 W miar� potrzeby podsypywa� m�k�, ale nieprzesadnie. 
Ciasto musi by� elastyczne, g�adkie i odchodz�ce od r�ki.
 Nie �a�ujmy czasu i si�y na wyrabianie.

4) Wyrobione ciasto umie�ci� z powrotem w misce i przykry� wilgotn� (wy��t�) �ciereczk�.
 Odstawi� w spokojne i ochronione od przeci�g�w miejsce.
 W ci�gu 30 - 40 min. powinno podwoi� swoj� obj�to��.
 W tym czasie mo�emy przygotowywa� wszystkie ingrediencje potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin