Sk�adniki: - 80 dkg m�ki, - 4 dkg dro�d�y, - 2 szklanki wody z lepszego �r�d�a ni� kran (mo�e nieco mniej), - 1 szczypta cukru, - 1 spora szczypta soli (dla smakoszy puryst�w: s�l morska), - 7 �y�ek dobrej oliwy. Jak przyrz�dzi�? 1) Dro�d�e rozkruszy�, wsypa� szczypt� cukru, 2 �y�ki m�ki i kilka �y�ek wody. Postawi� w ciep�ym miejscu do wyro�ni�cia. 2) Przesia� m�k� przez sito do miski. Wla� wyro�ni�te dro�d�e. Rozczynia� ciasto, dolewaj�c wod� i dodaj�c s�l. Gdy wszystkie sk�adniki zostan� po��czone, dola� oliw�. 3) Wyj�� ciasto z miski i wyrabia� na stolnicy przez co najmniej 10 min. W miar� potrzeby podsypywa� m�k�, ale nieprzesadnie. Ciasto musi by� elastyczne, g�adkie i odchodz�ce od r�ki. Nie �a�ujmy czasu i si�y na wyrabianie. 4) Wyrobione ciasto umie�ci� z powrotem w misce i przykry� wilgotn� (wy��t�) �ciereczk�. Odstawi� w spokojne i ochronione od przeci�g�w miejsce. W ci�gu 30 - 40 min. powinno podwoi� swoj� obj�to��. W tym czasie mo�emy przygotowywa� wszystkie ingrediencje potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy.
Annika22