Ewa Gotuje część I.doc

(2554 KB) Pobierz

1.                 Barszcz czerwony

zakwas:

·         1 kg czerwonych buraków

·         3 l wody

·         1 łyżeczka kminku

·         kawałek korzenia chrzanu (ok. 30 g)

·         1 główka czosnku

·         3 łyżeczki soli

·         szczypta cukru

·         1 kromka razowego chleba

Pokrojone buraki zalać letnią wodą, dać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę razowego chleba. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w kamionkowym naczyniu).

wigilijny barszcz:

·         100 g suszonych grzybów

·         włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty)

·         2 liście laurowe

·         5-6 ziaren ziela angielskiego

·         5-6 ziaren pieprzu

·         1-2 ząbki czosnku

·         natka pietruszki

·         zakwas z buraków

·         cukier

·         sól

·         ½ cytryny

Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Kasza gryczana

·         1 szklanka kaszy gryczanej

·         1 łyżka masła

·         woda do gotowania

·         sól

W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą - tak, by płynu było „na palec” nad kaszą. Posolić i wolniutko gotować do miękkości (20-25 minut), od czasu do czasu mieszając, by kasza się nie przypaliła.

2.                 Uszka

ciasto:

·         ½ kg mąki

·         1 jajko

·         szczypta soli

·         ok. 1 szklanki gorącej wody

farsz:

·         100 g suszonych grzybów

·         1 cebula

·         masło do smażenia

Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.

3.Wigilijny karp

·         1-2 karpie

·         mąką

·         oliwa i masło do smażenia

·         cebula do przełożenia ryby

http://www.ewawachowicz.pl/obrazki/odc12.jpg

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić na noc w chłodne miejsce. W Wigilię rybę wyjąć z cebuli, posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron w oliwie z dodatkiem masła.

4.Kapusta z grzybami

·         1 kg kiszonej kapusty

·         100 g suszonych grzybów

·         3 liście laurowe

·         1 łyżka ziela angielskiego

Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesiekać. Włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą spod grzybów. Gotować 15 minut.

 

5.Ziemniaczki a'la młode

·         ziemniaki

·         mleko

·         woda do gotowania

·         1-2 ząbki czosnku

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyciąć małego ziemniaczka. Ugotować w wodzie z mlekiem (pół na pół) i czosnkiem. Nie zapomnieć o posoleniu.

 

6.Kasza z grzybami

·         ½ kg kaszy jęczmiennej mazurskiej

·         10-15 dag suszonych grzybów (ja używam borowików i podgrzybków)

·         2-3 łyżki masła

·         sól

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. Delikatnie zlać wodę spod grzybów (tak, by cały osad pozostał w garnku) i zalać nią kaszę. Dodać masło. Uzupełnić wodą do poziomu 2 cm powyżej kaszy. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Uważać, by się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać wodę.

Podawać z wiórkami chłodnego masła.

 

 

 

 

7.Tort hiszpański

·         8 białek

·         800 g cukru

·         400 ml wody

·         1 ½ l śmietany

·         1 cukier waniliowy

·         400 g konfitury lub dżemu

·         ew. wiśnie do dekoracji

http://www.ewawachowicz.pl/obrazki/odc11.jpg

Z cukru odsypać ¼, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubić białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypywać odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawać wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.

Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych rękawem cukierniczym nakładać spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włożyć do rozgrzanego do 130 st. C piekarnika i piec przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 minut. Wyjąć.

Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy. Bezowe placki przełożyć bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałożyć równomiernie bitą śmietanę. Udekorować wiśniami (w sezonie świeżymi owocami).

 

 

8.Żurek

zakwas:

·         1 paczka płatków owsianych (400g)

·         4 ząbki czosnku

·         1 kopiata łyżka mąki

·         3 ½ l ciepłej wody

żur:

·         4 białe kiełbasy

·         150-200 g boczku

·         liść laurowy

·         kilka ziaren ziela angielskiego

·         1 łyżka majeranku

·         2 ząbki czosnku

·         3 suszone kapelusze prawdziwków

·         ½ szklanki kwaśnej śmietany

·         2 szklanki zakwasu

·         6 szklanek wody

·         1 łyżka oliwy

·         sól

·         pieprz

·         4 jaja na twardo

·         ew. 4 ugotowane ziemniaki

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).

Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).

Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną

 

 

 

 

9.Bigos

·         75 dag kiszonej kapusty (odciśniętej)

·         75 dag białej kapusty

·         2 duże cebule

·         1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku

·         1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)

·         1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego

·         100 g suszonych grzybów

·         2-3 liście laurowe

·         kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego

·         ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki

·         2 łyżki oliwy

·         sól

·         pieprz

http://www.ewawachowicz.pl/obrazki/odc21.jpg

Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać, zalać połową rosołu, dodać golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, po czym gotować do miękkości.

Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.

Ugotowane kapusty połączyć. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób i - jeśli tylko mamy - dziczyznę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

10.Ciasteczka słoneczka

ciasto:

·         400 g mąki

·         250 g masła

·         2 żółtka

·         1 łyżka śmietany

·         20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich

lukier:

·         2 białka

·         200 g cukru pudru                                               

masa:

·         1 kostka masła

·         2 jajka

·         100 g cukru

·         2 łyżki mocnej kawy

·         1 kieliszek spirytusu

 

Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, na grubość 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej.

Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać, aż się połączą. Wmieszać spirytus i kawę (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, rozrobione w minimalnej ilości wody). Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.

Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.

 

 

 

 

 

11.Kurza pierś na patyku

·         4 piersi z kurczaka

marynata:

·         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin