zrodla-bialek-wg-gr-krwi.pdf

(234 KB) Pobierz
662342125 UNPDF
PRZYDATNOŚĆ RÓŻNYCH PRODUKTÓW BIAŁKOWYCH
DLA PRZEDSTAWICIELI 4 GRUP KRWI
Jak wykorzystać wiedzę naukowców
by zbudować piękne ciało i zyskać zdrowie
Twój serwis www.trenerOK.pl
662342125.010.png
Źródła białek pełnowartościowych dla Grupy krwi „0”
Grupa produktów Szczególnie zalecane
Neutralne
Zabronione
Mięso, drób i ich
przetwory
baranina, cielęcina,
dziczyzna, jagnięcina,,
mięso bawołu,
serca/nerki (podroby),
wątroba cielęca,
wołowina
bażant, cietrzew, gęś, gołąb, indyk,
kaczka, konina, królik, kura, kurczak,
kuropatwa, mięso kozie, mięso
wiewiórcze, perliczka, mięso strusia,
bekon, szynka*, wieprzowina*, mięso
przepiórki*, mięso żółwia morskiego*
Jaja
Nie ma
jaja kacze i kurze
jaja gęsie*, jaja przepiórcze*
Ryby i owoce
morza
aloza (złotośledź), bass
(wszystkie gatunki),
dorsz, halibut, jesiotr,
okoń (wszystkie
gatunki), sola (z
wyjątkiem szarej),
szczupak, pstrąg
tęczowy, seriola,
lucjanowate (red
snapper), miecznik,
płytecznik
bieługa, błyszczak, brosma
(dorszowate), Czukcza, flądra, granik,
homar, karmazyn, karp, kawior, kleń,
kory fena, kraby, krewetki, kulbinie,
łosoś, łupacz, makrela, małże, miętus,
morszczuk, omułek, orłoryb, ostrygi,
papugoryba, pargus (sparus), pstrąg
źródlany, rekin, sardela, sardynka, sieja,
sierpiki, skap, śledź świeży, ślimak
(winniczek), stynka, sum, szara sola,
tasergal, tilapia, troć, tuńczyk, węgorz,
witlinek, żabnica (nawęd), żaglica, żółw
barakuda, czarniak, kałamarnica,
ośmiornica, kraby*, maskelung (rodzaj
szczupaka), sardela*, skrzydelnik,
uchowiec (abalone), zębacz*, omułki
jadalne*, żaby
Produkty
mleczne
Nie ma
ghee (klarowane masło), masło,
mozzarella, ser feta, ser kozi, twaróg
brie, camembert, cheddar, Colby,
edamer, ementaler, gouda, Guyene,
jarlsberg, jogurt, kefir, kwaśna śmietana
(nisko – lub beztłuszczowa), lody,
maślanka, mleko, mleko kozie,
mozzarella*, monterey Jack, munster,
Neufchatel, provolone, quark, risotta, ser
amerykański, ser biały, ser śmietankowy,
ser szwajcarski, ser wiejski, sery
pleśniowe błękitne, string, ser farmer*,
ser feta*, ser kozi*, serwatka, szerbet,
Twój serwis www.trenerOK.pl
662342125.011.png 662342125.012.png 662342125.013.png 662342125.001.png 662342125.002.png
KLUCZ DO PRAWIDŁOWEJ WAGI U OSÓB Z GRUPĄ KRWI „O”
UNIKAĆ SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNYCH POKARMÓW:
fasoli białej, fasoli czerwonej, kukurydzy, orzeszków ziemnych, pszenicy i pokarmów ją zawierających,
soczewicy, ziemniaków
ZAMIAST
SPOŻYWAJ
Fasoli
Dynię
Kukurydzy
Warzywa korzeniowe
Pszenicy
Żyto, ryż,
Ziemniaków
Dyniowate
Opracował: Ryszard Rećko
Wyjaśnienia
Szczególnie zalecane – mają działanie wzmacniające dla zdrowia danej osoby
Neutralne - PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY STOSOWAĆ JAKO UZUPEŁNIENIE DIETY
Zabronione – niebezpieczne dla zdrowia
Oznaczone gwiazdką * - produkty, których eliminacja z codziennego odżywiania nie zawsze jest konieczna.
Najskuteczniejszym sposobem stwierdzenia, czy dany produkt można zastosować, jest obserwacja reakcji naszego
organizmu oraz samopoczucia po jego spożyciu.
UWAGA DOTYCZĄCA TEGO OPRACOWANIA:
Zawarte tu zalecenie dotyczą tylko materiału budulcowego czyli białka. By osiągnąć pełny efekt zdrowotny trzeba
zastosować cały program dotyczący wszystkich grup produktów, które spożywamy.
Twój serwis www.trenerOK.pl
662342125.003.png
Źródła białek pełnowartościowych dla Grupy krwi „A”
Grupa produktów Szczególnie zalecane
Neutralne
Zabronione
Mięso, drób i ich
przetwory
Nie ma
Cietrzew, gołąb, indyk, kura, kurczak,
perlica, mięso strusia
baranina*, bekon, szynka*,
wieprzowina*, cielęcina, dziczyzna, gęś,
kaczka, konina, mięso bawołu, jagnię*,
koźlina*, królik*, żółw morski*, serce,
wołowina, wątroba (cielęca), bażant*,
kuropatwa*,- przepiórka*,
Jaja
Nie ma
gęsie, kacze, kurze, przepiórcze,
Nie ma
Ryby i owoce
morza
Czarniak, dorsz, karp,
łosoś, makrela, okoń,
pikerel, pstrąg (tęczowy,
troć wędrowna), red
snapper (lucjanowate),
sardynka, sieja, ślimak,
witlinek, żabnica,
Bass, bass morski , brosma
(dorszowate), dorada, ikra łososia,
jesiotr, karmazyn, kleń, koryfena,
(mahimahi), kulbinie, lucjanowate,
maskelung, miecznik, miętus, okoń,
orłoryb, pstrąg źródlany, rekin, sargus
seriola, stynka, sum, szczupak, tilapia,
tuńczyk, uchowiec (abalone), żaglica,
żuwakowate,
aloza (złotośledź)*, barakuda, bieługa*,
kałamarnica, kawior*, flądra*, graniki*,
halibut*, homar, kraby, krewetki, łosoś
wędzony, morszczuk*, omułki jadalne*,
ośmiornica*, łupacz*,- sola, szara sola*,
małże, mięczaki, ostrygi, skalnik,
sardela*, śledź marynowany, śledź
świeży*, węgorz, zębacz, żaby*
Produkty
mleczne
Nie ma
ghee (klarowane masło), jogurt, kefir,
mleko kozie, sery; mozarella, feta, kozi,
risotta, śmietana odtłuszczona, twaróg,
camembert, cheddar, ementaler,
edamer, gouda, lody, maślanka, mleko,
parmezan, ser amerykański, ser biały,
ser brie, ser Colby, ser gruyere, ser
jarsberg, ser provolone, ser szwajcarski,
ser śmietankowy, sery pleśniowe, ser
string, ser wiejski*, serwatka*,
śmietana (kwaśna)*, mleko kozie*
Twój serwis www.trenerOK.pl
662342125.004.png 662342125.005.png 662342125.006.png 662342125.007.png 662342125.008.png
KLUCZ DO PRAWIDŁOWEJ WAGI I ZACHOWANIA ZDROWIA U OSÓB Z GRUPĄ KRWI „A”
UNIKAĆ SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNYCH POKARMÓW:
fasola nerkowata, fasola Limańska, ziemniaki, kapusta, bakłażan (oberżyna), banany*, pomarańcze,
pomidory, pszenica*, kukurydza*,
ZAMIAST
SPOŻYWAJ
Wędlin i mięsa
Soję i jej przetwory
Ziemniaków
Ryż i kasze
Słodyczy
Owoce i warzywa
Opracował: Ryszard Rećko
Wyjaśnienia
Szczególnie zalecane – mają działanie wzmacniające dla zdrowia danej osoby
Neutralne - PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY STOSOWAĆ JAKO UZUPEŁNIENIE DIETY
Zabronione – niebezpieczne dla zdrowia
Oznaczone gwiazdką * - produkty, których eliminacja z codziennego odżywiania nie zawsze jest konieczna.
Najskuteczniejszym sposobem stwierdzenia, czy dany produkt można zastosować, jest obserwacja reakcji naszego
organizmu oraz samopoczucia po jego spożyciu.
UWAGA DOTYCZĄCA TEGO OPRACOWANIA:
Zawarte tu zalecenie dotyczą tylko materiału budulcowego czyli białka. By osiągnąć pełny efekt zdrowotny trzeba
zastosować cały program dotyczący wszystkich grup produktów, które spożywamy.
Twój serwis www.trenerOK.pl
662342125.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin