Capucino.doc

(171 KB) Pobierz



CAPUCINO

Ciasto:

Upiec biszkopt z 4 jajek
4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem CAPPUCCINO
1 1/2 Kasi , 2 szklanki mleka , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki zwykłej, 3/4 szkl cukru , 5 żółtek, 5 łyżek CAPPUCCINO
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 36 % , 1/4 szkl cukru , 3 łyżeczki żelatyny , 1/2 szkl wody
Wykonanie:

1 szkl mleka zagotować z cukrem a w drugiej wymieszać mąkę, żółtka i kawę. Wlać do gotującego mleka i ugotować budyń. Margarynę utrzeć do białości i dodawać budyń. Krem utrzeć na puszystą masę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem a potem dodać żelatynę rozpuszczoną we wodzie (zimną) Utrzeć na masę.

Układamy :

biszkopt - masa CAPPUCCINO - bita śmietana.

Posypujemy gorzką czekoladą lub kakao.

Ciasto jest na dużą blachę

jeżeli nie mamy sztywnej bitej śmietany najlepiej dodać jeszcze śmietanę FIX dr OETCER x 2 ( takie malutkie saszetki jak cukier waniliowy) masa będzie sztywna na mur

Ja piekę takie samo ciasto tylko biszkopt robię ciemny kakaowy a na wierzch zamiast polewy galaretkę agrestową jest wtedy taki orzeźwiający

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin