Śledzie imbirowe w orzechach.rtf

(7 KB) Pobierz
Œledzie imbirowe w orzechach

Śledzie imbirowe w orzechach

 

Składniki:

50 dag solonych śledzi

3 szklanki mleka

szklanka oleju słonecznikowego

łeczka posiekanego imbiru

niewielka laska cynamonu

4-5 goździków

6-8 ziarenek pieprzu

1-2 ziarenka ziela angielskiego

25 dag ususzonego piernika

25 dag posiekanych orzechów włoskich

2 łki miodu gryczanego

2 łki ziołowego octu winnego

mielony imbir

natka pietruszki

kilka połówek orzechów włoskich

 

Umyte śledzie zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny. Następnie umyj je, usuń z nich kręgosłup, ości i skó, po czym pokrój na spore kawałki.

 

Teraz zagotuj olej z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, pieprzu i ziela angielskiego. Przygotowane śledzie ułóż w słoiku, zalej przestudzonym olejem, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

 

Przed podaniem śledzi przygotuj pastę: dokładnie wymieszaj płynny miód z octem winnym, imbirem, startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami. Wyjęte z zalewy śledzie ułóż na półmisku, obłóż pastą i przykryj folią. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

 

Przed podaniem udekoruj natką pietruszki i połówkami orzechów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin