Cynamonowiec
Składniki na ciasto cynamonowe:
· 4 jajka;
· 400 g cukru pudru (dałam 320 g);
· 200 g margaryny;
· 1 opakowanie cynamonu;
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
· 250 ml mleka;
· 200 g mąki pszennej;
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180oC przez 35 minut.
Składniki na wkładkę:
· 8 białek;
· 8 łyżek cukru;
· 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów;
· 3/4 szklanki maku;
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
· 2 łyżki mąki pszennej;
· kilka kropli aromatu migdałowego;
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC w tej samej formie, co ciasto cynamonowe.
Składniki na masę:
· 8 żółtek;
· 1 op. cukru waniliowego;
· 3 łyżki mąki pszennej;
· 1 op. budyniu śmietankowego;
· 500 ml mleka;
· 150 g cukru kryształu;
· 200 - 250 g masła;
· 4 łyżki waniliowej kawy cappucino;
Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu.
Dodatkowo:
· 1 słoik powideł śliwkowych;
· 3 płaty andruta (wafla);
Andruty przycinamy odpowiednio na wielkość ciasta, smarujemy je powidłami. Na powidło należy położyć ciasto cynamonowe i połowę kremu. Na krem nakładamy wkładkę i znowu krem, a następnie ciasto cynamonowe, powidło i reszta andruta. Boki ciasta można posmarować odłożonym kremem.
przygodka23