Cynamonowiec.doc

(278 KB) Pobierz
Cynamonowiec

Cynamonowiec

 

Składniki na ciasto cynamonowe:

·         4 jajka;

·         400 g cukru pudru (dałam 320 g);

·         200 g margaryny;

·         1 opakowanie cynamonu;

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia;

·         250 ml mleka;

·         200 g mąki pszennej;

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180oC przez 35 minut.

Składniki na wkładkę:

·         8 białek;

·         8 łyżek cukru;

·         1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów;

·         3/4 szklanki maku;

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

·         2 łyżki mąki pszennej;

·         kilka kropli aromatu migdałowego;

Wykonanie:

Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC w tej samej formie, co ciasto cynamonowe.

Składniki na masę:

·         8 żółtek;

·         1 op. cukru waniliowego;

·         3 łyżki mąki pszennej;

·         1 op. budyniu śmietankowego;

·         500 ml mleka;

·         150 g cukru kryształu;

·         200 - 250 g masła;

·         4 łyżki waniliowej kawy cappucino;

Wykonanie:

Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu.

Dodatkowo:

·         1 słoik powideł śliwkowych;

·         3 płaty andruta (wafla);

Andruty przycinamy odpowiednio na wielkość ciasta, smarujemy je powidłami. Na powidło należy położyć ciasto cynamonowe i połowę kremu. Na krem nakładamy wkładkę i znowu krem, a następnie ciasto cynamonowe, powidło i reszta andruta. Boki ciasta można posmarować odłożonym kremem.

 

     

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin