Składniki:2 - 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego,kilka parówek,kabanosy,salami,pomidorki koktajlowe,kukurydza,szczypiorek,sałata masłowa,rukola,ser żółty,ketchup,wykałaczki,patyczki do szaszłyków.Jak przyrządzić?Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy takie elementy, jakie są akurat potrzebne.Najwdzięczniejszym składnikiem są parówki, które na różne sposoby zawijamy ciastem lub mocujemy jako odnóża ośmiornicy.Po wpływem temperatury fajnie się zawijają.Kilka kółek z ciasta pieczemy na miseczkach ustawionych do góry nogami. Powstaną dzięki temu elementy do zbudowania muszli.Statki, skarby, piraci a przede wszystkim wyspy z palmami. Możliwości jest bardzo dużo.Uwaga! Musimy pilnować naszych arcydzieł w trakcie pieczenia. Pionowe elementy mają tendencję do opadania. Wykorzystujmy dużą ilość patyczków do utrzymywania konstrukcji. W większości przypadków będziemy mogli je usunąć od razu po wyjęciu wypieków z piekarnika.
BIAŁE MYSZKI - PRZEPIS DLA DZIECI
Składniki Przepis
250 g twarogu
1 jogurt naturalny
sól
pieprz ziarnisty nie mielony
szczypior cienki
plaster żółtego sera
sałata Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać sól i jogurt, utrzeć na dość gęstą pastę.
Ulepić z twarożku takie "krople" wielkości gałki lodów, może ciut większe - na ostrym końcu będzie nosek, na okrągłym tyłeczek.
Zrobić myszkom nos i oczy z pieprzu, wąsy i ogonek ze szczypiorku, uszki z małych półkoli wyciętych z żółtego sera.
Ułożyć na talerzu na listkach sałaty.
Dzieci piszczą z radości:)
podobnie mozna zrobic rybkę..tułów i ogon z twarożku, na ogonie wzdłuż paseczki szczypiorku, płetwy z kawałków sałaty. a łuski z ułożonych, cienkich półplasterków rzodkiewki...oczko też może być z "piętki" rzodkiewki...będzie wyłupiaste
green_temple w dniu 2008-06-11 napisał(a):
A moja mama robiła takie jeżyki... wszystko podobnie tylko wbijała w to słone paluszki... i wyglądało jak jeż..
gunia2409