Bez tytułu 1.odt

(15 KB) Pobierz

Bułeczki

 

· zaczyn: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka fruktozy pół szklanki ciepłego mleka 0,5% 1 łyżka maki pp

· pozostałe składniki ciasta:

· 3 szklanki mąki pp typ 1850 1 białko 1 łyżeczka soli pół szklanki mleka 0,5% 2 łyżki oliwy

· zioła prowansalskie, pieprz

· farsz: cebule

· pieczarki

· koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka)

· sól, pieprz

Przygotowujemy zaczyn: drożdże, fruktozę i mąkę zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut. Do miski dajemy mąkę, białko, oliwę i łyżeczkę soli, zaczyn i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Cebulę i pieczarki kroimy. Na patelnię dajemy cebulę i pieczarki, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy i dusimy, żeby zeszklid cebulę, dodajemy koncentrat, mieszamy. Z wyrośniętego ciasta formujemy kule, układamy w odstępach na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia w cieple (około 15-20 mi-nut). Po tym czasie środek kul spłaszczamy i w spłaszczoną cześd dajemy cebulę z pieczarkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. ok.20 - 30 min. (Uwagi: Porcja na ok. 10 sztuk. Bułeczki można przygotowad wcześniej i odgrzewad. Pozostałe można zamrozid). Do picia: maślanka lub kefir

 

7:00 płatki owsiane z owocami, sałatka z pomidora, papryki i ogórka z sosem jogurtowym (W)

10:30 jogurt, chleb z ogórkiem lub pomidorem (W)

14:30 kotlety z kurczaka, ogórki kiszone, czerwona kapusta na ciepło (T)

18:30 sałatka z brokułów w sosie czosnkowym (T)

 

sałatka z brokułów w sosie czosnkowym (T)

· brokuły

· jajko

· cebula czerwona

· pomidory

· śmietana 18% (1 łyżka)

· czosnek

· sól, pieprz

Brokułu gotujemy al dente, jajko gotujemy na twardo, kroimy w plasterki, pomidory kroimy w ósemki. Sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy z warzywami.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin