TRWA: 10-21 dni. ODCHUDZA: 1 kg przez 7 dni. POLECANA: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom. NIEWSKAZANA DLA: młodzieży, osób ciężko chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących. SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, B6 i B12 kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik. DZIENNA DAWKA KALORII: około1200. MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co 2-3 miesiące.
DZIEŃ 1.ŚNIADANIE
2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru. II ŚNIADANIE 140 kcalJogurt naturalny (150 ml) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną. OBIAD 345 kcalFilet rybny na sałatce, ziemniak. PODWIECZOREK 100 kcal2 kiwi. KOLACJA 335 kcalPrzysmak brokułowy z pomarańczą, tost graham z plasterkiem chudej szynki, pomidor cebulką, herbata zielona.
DZIEŃ 2. ŚNIADANIE 290 kcalKromka chleba żytniego, 150 g serka ziarnistego light wymieszać ze szczypiorkiem, ogórkiem konserwowym, łyżeczką pestek ze słonecznika, papryką ostrą i kminkiem.
II ŚNIADANIE 60 kcalKromka pieczywa chrupkiego posmarowana 3 łyżeczkami powideł śliwkowych. OBIAD 380 kcal Schab w porach, fasolka szparagowa zielona. PODWIECZOREK 60 kcal Sok z czarnej porzeczki (150 ml). KOLACJA 390 kcalRyż z warzywami po chińsku, sałatka z żółtej i czerwonej papryki z kilkoma czarnymi oliwkami.
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE 245 kcalKromka chleba pełnoziarnistego, serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu (150 g) wymieszany z rzodkiewkami i szczypiorkiem, herbata z cytryną. II ŚNIADANIE 220 kcalPół bułki grahamki posmarowanej, plasterek polędwicy drobiowej, papryka czerwona.
OBIAD 326 kcalGołąbki z mięsem i grzybami, 3-4 marchewki starte na tarce, 2 małe ziemniaki.PODWIECZOREK 90 kcalJabłko.KOLACJA 330 kcalZapiekanka ziemniaczana, 100 ml maślanki 0,5%.
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 245 kcal2 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru z pokrojonymi na cząstki połową jabłka i kiwi.II ŚNIADANIE 105 kcalKromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, 2 liście cykorii, ogórek, herbata zielona.OBIAD 400 kcalKurczak pieczony nacierany czosnkiem, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), 1/4 brokuła gotowanego na parze, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
PODWIECZOREK 170 kcalCiasto drożdżowe z jabłkiem (50 g). KOLACJA 250 kcalCukinia nadziewana mięsem.DZIEŃ 5.ŚNIADANIE 275 kcalBudyń mleczny waniliowy (250 ml), z 2 łyżkami konfitury. II ŚNIADANIE 120 kcalKromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem. OBIAD 390 kcal Spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret. PODWIECZOREK 160 kcal100 g malin zalanych 200 ml galaretki. KOLACJA 265 kcalPulpeciki z ryby, warzywa gotowane z jogurtem naturalnym i czosnkiem, kilka gotowanych brukselek, ziemniak.
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 255 kcalJajecznica z 3 białek z 3 pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba sitkowego, surówka z papryki czerwonej, kapusty kwaszonej, kukurydzy z łyżeczką oliwy z oliwek. II ŚNIADANIE 115 kcalKoktajl z mleka 0,5% (150 ml) i połówki banana i kiwi. OBIAD 385 kcal200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego wymieszanej ź jogurtem, ziemniak. PODWIECZOREK 165 kcal Naleśniki dietetyczne z owocami.
KOLACJA 285 kcal Sałatka makaronowa z brokułami, szklanka wody mineralnej.DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE 295 kcal Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana łyżeczką chrzanu z 2 plasterkami pomidora i jajkiem na twardo, kawa mleczno-zbożowa bez cukru. II ŚNIADANIE 175 kcalKromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej, 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną, herbata zielona bez cukru. OBIAD 380 kcalFlądra w sosie pomarańczowo-jogurtowym, 2 średnie ziemniaki opiekane, surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu. PODWIECZOREK 60 kcal Grejpfrut. KOLACJA 290 kcalTwarogowe kapelusze, kromka chleba wielo ziarnistego.
TAKAJAQ