Karp w cebulowej galarecie.Porcja: 343 kcal Przygotowanie: 45 minut Gotowanie: 65 minut Dla 4 osóbkarp (ok. 1,2 kg) włoszczyzna 3 cebule tyżka masła 2 łyżki rodzynków po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego listek laurowy cukier sól biały pieprzl łyżeczka wegetyRybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, pokroić w dzwonka. Dzwonka lekko oprószyć solą. Wstawić do lodówki. Włoszczyznę obrać, pokroić. Razem z głową karpia zalać 3 szklankami wody. Dodać wegetę. Gotować 30 minut. Odcedzić. Cebulę posiekać. Podsmażyć na maśle, zalać wywarem. Dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować 10 minut. Włożyć rybę. Gotować na bardzo małym ogniu 20-25 minut. Wyjąć. Ułożyć na półmisku. Cebulę odcedzić, przetrzeć. Połączyć z wywarem. Dodać rodzynki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.
groszek0419