Świąteczny pieróg.doc

(25 KB) Pobierz
Świąteczny pieróg

Świąteczny pieróg.

Składniki
Na ciasto:
35 dag mąki
15 dag masła
sól
3 żółtka (jedno do posmarowania)
5 łyżek zimnej wody
2 łyżki śmietanki

l jajko
Na farsz:
40 dag upieczonej lub ugotowanej wołowiny albo wieprzowiny
10 dag słoniny
l cebula
2 łyżki masła
3 łyżki bulionu
l bułka sól
pieprz
2 łyżki śmietany

Bułkę namoczyć w mleku lub letniej wodzie, odcisnąć
cebulę posiekać i przesmażyć na maśle
zemleć mięso, cebulę, słoninę i bułkę, wymieszać, przyprawić do smaku, dodać śmietanę
z ciasta rozwałkować placek, radełkiem wyciąć dwa jednakowe prostokąty, na jednym ułożyć farsz, przykryć drugim, dokładnie zacisnąć brzegi
posmarować rozkłóconym jajkiem wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp. 210°C, aż ciasto będzie złote. Do jajka, którym smarujemy pieróg, można dodać 2 tyżki wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin