Świąteczny pieróg.SkładnikiNa ciasto:35 dag mąki 15 dag masła sól 3 żółtka (jedno do posmarowania) 5 łyżek zimnej wody 2 łyżki śmietanki l jajkoNa farsz:40 dag upieczonej lub ugotowanej wołowiny albo wieprzowiny 10 dag słoniny l cebula 2 łyżki masła 3 łyżki bulionu l bułka sól pieprz 2 łyżki śmietanyBułkę namoczyć w mleku lub letniej wodzie, odcisnąć cebulę posiekać i przesmażyć na maśle zemleć mięso, cebulę, słoninę i bułkę, wymieszać, przyprawić do smaku, dodać śmietanę z ciasta rozwałkować placek, radełkiem wyciąć dwa jednakowe prostokąty, na jednym ułożyć farsz, przykryć drugim, dokładnie zacisnąć brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem wstawić do gorącego piekarnika, piec w temp. 210°C, aż ciasto będzie złote. Do jajka, którym smarujemy pieróg, można dodać 2 tyżki wody.
groszek0419