Opracow. pyt 9_16_obrobka.doc

(218 KB) Pobierz
9

9. Zużycie ostrza, przyczyny i objawy zużycia.

 

Przyczyny zużycia (pierwotne)

Postacie zużycia

Siła mechaniczna

Zużycie ścierne

Zużycie wytrzymałościowe

Deformacja plastyczna

Zmienna siła lub temperatura

Zużycie zmęczeniowe

Adhezja  - zbliżenie dwóch ciał na odległości międzyatomowe

Połączenia tarciowe I stopnia

Dyfuzja – wyższa temperatura niż w adhezji

Połączenia tarciowe II stopnia (obszar styku – zgrzany, zespawany)

Utlenianie

 

 

 

 

 

I – docieranie , II – normalna eksploatacja , III – przyspieszone zużycie

 

 

 

Zużycie- jest procesem ciągłym polegającym na zmianie masy, kształtu, właściwości fizycznych i chemicznych.

 

 

 

 

10. Jakościowy wpływ na zużycie ostrza

 

VB – zużycie ostrza, f – posuw, ap – głębokość skrawania, Z – zużycie,                                                vc – prędkość skrawania, rε – promień naroża ostrza, κr – kąt przystawienia głównej krawędzi skrawającej , α – kąt przyłożenia , γ – kąt natarcia , Θ – ciepło skrawania

 

Czas maszynowy

 

       ,    

                                                                  (lepszy wariant) oszczędzamy ostrze

 

Optymalny czas maszynowy  constans (mniejsze zużycie ostrza)

 

11. Stępienie ostrza i jego kryteria.

 

Kryteria stępienia ostrza :

 

1)     fizyczne – ostrze stępione kiedy traci właściwości skrawające                                                     ( III okres eksploatacji ostrza)

2)     technologiczne – ostrze stępione, kiedy przekroczona zostaje tolerancja wymiarowa przedmiotu obrabianego lub chropowatość powierzchni obrobionej                                               ( II okres eksploatacji ostrza)

3)     ekonomiczne – stosowane do narzędzi drogich lub unikatowych;                                           ostrze stępione, kiedy osiągamy maksymalną żywotność ostrza.

 

Stępienie ostrza – osiągnięty w wyniku zużycia taki stan ostrza, który umownie charakteryzuje utratę właściwości skrawnych (nie nadaje się do skrawania).

O stępieniu może decydować przyrost chropowatości wywołany zużyciem, sił skrawania, temperatury.

 

 

 

 

12. Okres trwałości ostrza, trwałość ekonomiczna i wydajnościowa.

 

Okres trwałości ostrza jest to czas pracy ostrza w stałych nie zmienionych warunkach skrawania, aż do osiągnięcia stępienia.

 

Trwałość ekonomiczna

 

  ,   

gdzie: Te – trwałość ekonomiczna, tZN – czas zmiany ostrza, ts – czas skrawania, tm – czas maszynowy, KN – koszt narzędzia, KO – koszt obrabiarkowe

 

ve – prędkość ekonomiczna, vw – prędkość wydajnościowa

 

Trwałość wydajnościowa

 

 

gdzie: Tw – trwałość wydajnościowa

 

gdzie: W – wydajność, tj – czas jednostkowy

 

Okresowa prędkość skrawania:

 

Jest to prędkość vT, która zapewnia określoną trwałość ostrza, np. v30= 100m/min (oznacza trwałość ostrza przez 30 min przy prędkości 100m/min)

 

13. Jakościowy wpływ różnych czynników na trwałość ostrza.

14. Definicja warstwy  wierzchniej oraz kompleksowa charakterystyka.

 

Warstwa wierzchnia – jest to część materiału obrobionego leżąca przy zewnętrznej fizycznej powierzchni o zmienionej w stosunku do rdzenia właściwościach  - geometrycznych, fizycznych, chemicznych.

 

 

Symbole warstwy wierzchniej : WW(Warstwa wierzchnia), TWW(Techniczna Warstwa wierzchnia), EWW

 

 

Kompleksowa charakterystyka WW:

 

Obejmuje opis właściwości geometrycznych tzn. chropowatość, falistość i udział materiałowy oraz właściwości fizyczne tj. mikrostruktura, odkształcenia plastyczne, naprężenia w warstwie wierzchniej.

 

-          wykres przedstawiający profil chropowatości

-          wykres udziału materiałowego

-          zdjęcie mikrostruktury

-          wykres twardości obróbkowych w głąb materiału

-          wykres naprężeń obróbkowych w głąb materiału

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Chropowatość teoretyczna i rzeczywista powierzchni obrobionej.                                                  Wpływ różnych czynników na właściwości geometryczne i fizyczne.

 

 

- mówimy o chropowatości

 

  - falistość

-  błąd kształtu

 

 

- Chropowatość teoretyczna

 

        , gdzie  f – posuw, rε – promień naroża ostrza

 

Rzt – chropowatość teoretyczna, Rrz – chropowatość rzeczywista, R – chropowatość

 

- Chropowatość rzeczywista jest to suma wszystkich chropowatości

 

 

- Zależność chropowatości powierzchni materiału obrobionego od prędkości skrawania                   z uwzględnieniem NAROSTU

 

 

- Parametry informujące o wysokości fali (z wykresu profilu chropowatości:                                               Ra , Rz , Rt (constans)

 

 

- Wpływ kształtu profilu chropowatości na udział materiałowy [%]

przykładowe profile:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykres udziału materiałowego dla przykładowych profili

 

 

 

 

 

W przypadku płynnej i małej chropowatości, kierunek śladów obróbkowych nie ma wpływu na właściwości eksploatacyjne, przy większych chropowatościach lepszy kierunek równoległy do kierunku ruchu, a przy tarciu suchym i małej chropowatości korzystne są ślady prostopadłe do kierunku ruchu, natomiast przy dużej chropowatości i suchym i suchym tarciu lepsze są równoległe niż prostopadłe.

 

 

 

 

 

 

16. Charakterystyka sposobów skrawania (toczenie, wiercenie, frezowanie, szlifowanie, szkicowanie obrabiarki, schemat kinematyczny, stosowane narzędzia (materiały) oraz typowe operacje.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin