Dorsz w sosie czosnkowymSkładniki:75 dag filetów z dorsza, 75 dag ziemniaków, 30 dag marchwi, sól, pieprz, koperek świeży lub suszonysos: 2-3 żółtka, ok. połowy szklanki oliwy z oliwek, 7 ząbków czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soliWykonanie:Ziemniaki opłukać, ugotować w mundurkach i obrać, pokroić w plastry. Marchew udusić, pokroić w plasterki, wymieszać z ziemniakami. Filety opłukać, włożyć do osolonej wody i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić, rozdrobnić, wymieszać z ziemniakami i marchewką, posypać posiekanym koperkiem.Przygotować sos: zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z żółtkami, stale mieszając, dodawać po kropelce oliwę. Doprawić sokiem cytrynowym i solą. Rybę z warzywami ułożyć na półmisku lub w specjalnej sosjerce i polać sosem.
Basia4777