Babka z marcepanem.doc

(65 KB) Pobierz
Babka z marcepanem

Babka z marcepanem

Składniki:

·         15 dag masy marcepanowej

·         15 dag zmielonych orzechów włoskich lub pekan

·         3 jajka

·         10 dag cukru z wanilią

·         10 dag mąki

·         2 łyżeczki przyprawy do piernika

·         20 dag śmietany kremówki

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (najlepiej go wcześniej schłodzić).

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubjania dodawać cukier i żółtka, dalej ubijając.

Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, startym marcepanem (uważając, by się znów nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę, wymieszać.

Formę na babkę z kominkiem dobrze natłuścić, wysypać kaszą manną (moja miała wymiary: 21 cm średnicy i 11 cm wysokości). Wlać ciasto.

Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Babka z marcepanem

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin