pyt_egz_d.pdf

(142 KB) Pobierz
Microsoft Word - Pyt_egz_d.doc
Wydział Informatycznych Technik Zarządzania WSISiZ
Studia dzienne w roku akademickim 2002/2003
Zarządzanie jakością usług
J. Sikorski
Tematy i pytania przygotowujące do egzaminu
1. Ujęcie jakości produktu lub usługi w kategoriach realizacji wymagań odbiorcy (klienta):
1.1. definicje jakości,
1.2. składniki nowoczesnego pojęcia jakości.
1.3. wieloaspektowość pojęcia jakości
1.4. jakość projektowa (klasa) a jakość wykonania
1.5. wymiary jakości obsługi
2. Historia rozwoju zarządzania jakością:
2.1. co nazywamy kontrolą jakości?
2.2. co nazywamy sterowaniem jakością?
2.3. co nazywamy zapewnieniem jakości?
2.4. co nazywamy zarządzaniem przez jakość (TQM)?
3. Koncepcja klienta wewnętrznego i jej znaczenie dla zarządzania jakością:
3.1. co to jest łańcuch jakości?
3.2. jak należy kształtować współpracę z klientem wewnętrznym?
3.3. jak należy kształtować współpracę z dostawcą wewnętrznym?
3.4. gdzie zaczyna się łańcuch jakości i jakie wnioski należy z tego faktu wyciągnąć?
4. Podstawowewskazaniawynikające z koncepcji zarządzania przez jakość w zakresie działalności firmy:
4.1. jakie cechy powinna posiadać preferowana struktura organizacyjna firmy?
4.2. jak powinna być rozłożona odpowiedzialność za jakość?
4.3. jaki system motywacyjny powinien wspierać zaangażowanie pracowników w poprawę jakości?
4.4. jakie funkcje powinien spełniać system informacyjny w firmie w ramach realizacji strategii skupienia się
na wymaganiach klientów?
5. Inicjowanie programów poprawy jakości:
5.1. kto powinien takie programy inicjować?
5.2. w jakich warunkach powinny być one podejmowane?
5.3. kiedy należy je inicjować?
5.4. w jakim zakresie należy je realizować?
5.5. w jaki sposób powinny być prowadzone?
6. Kluczoweskładniki procesu wdrażania zarządzania przez jakość – warunki sukcesu
6.1. jaką rolę pełni kadra kierownicza?
6.2. jaki zasięg powinny mieć zmiany?
6.3. jakie zmiany w postawie pracowników są niezbędne?
6.4. jaki styl kierowania powinien dominować?
7. Metody rozpoznawania i analizy oczekiwań klienta:
7.1. jakie drogi uzyskiwania informacji o klientach, ich wymaganiach i ocenach można wykorzystywać?
7.2. na czy polegają macierzowe metody analizy rynku?
7.3. co to jest cykl aktywności klienta i w jakim celu jest opracowywany?
8. Rolawskaźników (miar) jakości w programach jej poprawy:
8.1. jakie znaczenie ma ustalanie standardów i jak należy je wykorzystywać?
8.2. jaką rolę mogą pełnić punktów odniesienia i gdzie można ich szukać?
9. Klasyfikacja kosztów jakości:
9.1. dlaczego należy liczyć koszty jakości i jaką rolę powinny one pełnić przy realizacji programu poprawy
jakości?
9.2. dlaczego należy szacować ukryte koszty niedostatecznej jakości?
9.3. co tworzy koszty braków i na jakie kategorie są one dzielone?
9.4. co tworzy koszty kontroli?
9.5. co tworzy koszty zapobiegania?
10. Właściwa struktura kosztów jakości:
10.1. jak powinny zmieniać się te koszty w trakcie wdrażaniu koncepcji ZPJ?
10.2. jakie korzyści ekonomiczne może przynieść poprawa jakości?
11. Podejście procesowe w zarządzaniu jakością:
11.1. jak wygląda transformacyjny model procesu?
11.2. jakie sprzężenia zwrotne są wykorzystywane dla zapewnienia jakości?
12. Współzależności pomiędzy obszarami objętymi programem poprawy jakości:
12.1. jakie zmiany są dokonywane w zakresie organizacji?
12.2. w jakim kierunku powinna się zmieniać kultura korporacyjna?
12.3. jakie znaczenie ma wykorzystywanie odpowiednich technik i narzędzi?
12.4. jak należy dokonywać oceny i jakie sprzężenia zwrotne budować?
13. Cykl poprawy jakości PDCA:
13.1. jakie etapy obejmuje ten cykl i jakie działania obejmuje każdy z nich?
13.2. jakie znaczenie dla procesu poprawy ma cykliczność działań ujętych w schemat PDCA?
14. „Trylogia”Jurana:
14.1. jakie trzy funkcje z obszaru zarządzania jakością składają się na ten model postępowania?
14.2. czy ma on charakter cykliczny?
14.3. na jakiej podstawowej koncepcji oparte jest sterowanie jakością w tym modelu?
14.4. na czy polega poprawa jakości w tym modelu?
15. Metoda QFD:
15.1. jakie są podstawowe założenia tej metody?
15.2. jakie korzyści może przynieść jej stosowanie?
15.3. jakie ogólne zalecenia dla programów poprawy jakości wynikają z założeń tej metody?
16. Analizasił sprzyjających i przeciwdziałających:
16.1. według jakiego schematu ta analiza jest prowadzona?
16.2. jakie trzy kroki obejmuje?
16.3. na jakim etapie procesu poprawy jakości znajduje zastosowanie?
17. DiagramIshikawy:
17.1. jak zbudowany jest ten diagram?
17.2. jaki jest związek pomiędzy tym diagramem a modelem „5xM”?
17.3. w jakich warunkach diagram może być szczególnie przydatny?
17.4. do jakiego typu analizy diagram stanowi wstęp?
18. Schematyprzepływów w procesie:
18.1. jakich podstawowych elementów graficznych używa się do ich tworzenia?
18.2. jakiego typu przepływy mogą być opisane za pomocą takich schematów?
18.3. jakiego typu błędy w procesach są łatwe do dostrzeżenia na takich schematach?
18.4. jaki dodatkowy element przekształca takie schematy w mapy procesów?
18.5. gdzie w systemach jakości takie schematy znajdują zastosowanie?
19. Rozkłady częstości i histogramy:
19.1. według jakiego schematu opracowywana jest tablica częstości dla zbioru pierwotnych danych?
19.2. co to jest histogram?
19.3. w jaki sposób są interpretowane histogramy stosowane w kontroli dostaw?
20. Hipoteza Pareto i jej wykorzystanie w sterowaniu jakością:
20.1. jak brzmi ta hipoteza?
20.2. jak zbudowany jest wykres, za pomocą którego hipoteza jest weryfikowana?
20.3. jak można korzystać z wykresu Pareto-Lorentza?
21. Wykresyskrzynkowe:
21.1. jakie statystyczne miary rozkładu w próbce są wykreślane na tych wykresach?
21.2. która z miar wartości przeciętnej: mediana czy średnia arytmetyczna, jest mniej wrażliwa na zmianę
wartości pomiarów w próbce?
21.3. do czego są stosowane te wykresy?
22. Wykresyrozproszone:
22.1. jak są budowane i do czego służą te wykresy?
22.2. co może dać analiza odstępstw od ogólnej tendencji ujawnionej na takim wykresie?
23. Kartykontrolne:
23.1. jakie dwa typy zmienności w procesach próbujemy rozróżnić za pomocą tych kart?
23.2. jakie cechy ma zmienność tych dwóch typów z punktu widzenia sterowania procesami?
23.3. jaki jest ogólny schemat budowy i zasady stosowania kart kontrolnych?
23.4. jakie znasz podstawowe karty Shewharta?
23.5. do jakiego schematu próbkowania nadają się karty typu p i np ?
23.6. do jakiego schematu próbkowania nadają się karty typu c i u ?
23.7. do jakiego schematu próbkowania nadają się karty typu X , R i s ?
23.8. co może być sygnałem istnienia wyznaczalnej (szczególnej) przyczyny zmienności?
24. Wskaźniki zdolności procesu:
24.1. w jakim celu są wprowadzane te wskaźniki?
24.2. jakie warunki musi spełniać proces, aby można było posługiwać się tymi wskaźnikami?
24.3. jaki jest związek wskaźników zdolności procesu z przedziałem o długości 6 odchyleń standardowych?
24.4. jaka graniczna wartość wskaźnika c p oddziela procesy zdolne od niezdolnych do spełnienia wymagań i
jakie wartości wskaźnika powinny mieć preferowane procesy?
25. Normy PN-ISO 9000:
25.1. do czego odnoszą się wymagania tych norm?
25.2. jakie obszary funkcjonalne organizacji objęte są wymaganiami normatywnymi?
25.3. jakie dokumenty opisują składniki systemu jakości zgodnego z tymi normami?
26. Systemy produkcji JIT:
26.1. co to jest system Kanban?
26.2. w jaki sposób są tworzone harmonogramy produkcji w tych systemach?
26.3. jaką rolę odgrywa i jak jest zapewniana jakość dostaw w tych systemach?
Zgłoś jeśli naruszono regulamin