Kiełbasa wiejska małopolska 2.pdf

(145 KB) Pobierz
347052615 UNPDF
(na5kgkiełbay)
wieprzowina kl. I 1 kg
wieprzowina kl. II 2 kg
wieprzowina kl. III 1 kg
tłuzcz1kg(łonina,podgardle)
czonek5ząbkówzmielone
pieprz ok. 15 g zmielone
ól10dkg
ziele angielskie 0-5 ziaren zmielone
wg.upodobao
jałowiec 0-5 ziaren zmielone
woda 0,5L
jelita 30mm
zpagatdowiązaniajelit
PRZYGOTOWANIE
mioIklzmielidprzeziatk13mm(lubpokroidwdrobnąkotk)
mioIIklorazpołowtłuzczuzmielidprzeziatk10mm
mioIIIklidrugąpołowtłuzczuzmielidprzeziatk3mm
wymiezadwzytkorazemdodającprzyprawy(ólazwłazczapieprzdodawadtopniowoi
próbowadmak)nakoocudodadzimnąwodijezczerazdokładniewymiezadiodłożyddolodówki
nakilkagodzin(możebyddodrugiegodnia).
Jelitawypłukaddokładniezimnąwodą.Przedzałożeniemjelitnalejekwladdonichłyżeczkpłynnego
malcu(bdziełatwiejzakładadnalejek).
Nabijadcilewodcinkiok60-80cmkoocewiązadzpagatem.Napełnionąkiełbazotawiddo
obechniciawtemp.pokojowejok.1godzin.
WĘDZENIE
Jawdziłemwwdzarnibeczkowejbeztermometru(niepoiadam)alepróbujeopiad.Całyproce
wdzeniatrwaok.4godzin.
1Godzinawdzeniatemp.ok.40t(beczkalekkociepławpołowiewyokoci)
2 ga i 3 ciagodzinawdzeniaok50t(beczkadobrzeciepłaaleniegorąca)
4tagodzinawdzeniaok60-70t(beczkagorącaalenieparzy)
Wotatniejaziewdzeniamakapadtłuzczzkiełbay
ikórkamailekkozmarzczyd,barwamabydciemnobrązowa.byprawdzidczyjetdobrze
uwdzoneprzygotowałemdwaodcinkiok.10cmdopróbowaniawczaiewdzenia.
Powyjciuzwdzarnichłodziddotemp.poniżej8t.
Najlepzajetnadrugidzieo.
Dowdzeniaużyłemdrewnazjabłoni.
PRZECHOWYWANIE
Do bezporedniegopożyciaprzechowywadwlodówceprzezokre3-4dni,reztzamrozidi
wyciągadpartiamiwgpotrzeb.
Rozmrażadpowolinadolnejpółcelodówki.
Autor: Kecaj
Zgłoś jeśli naruszono regulamin