KRUCHE CIASTO OD WŁADZI NA DWIE DUŻE BLACHY
SKŁAD:
1,5 KG MĄKI
4 JAJKA CAŁE
1 KOSTKA MASŁA
2 SZKLANKI CUKRU
1 SZKLANKA KWAŚNEJ ŚMIETANY(NIE PEŁNA)
1DUŻY PROSZEK DO PIECZENIA
1CUKIER WANILIOWY
PARĘ KROPLI OLEJKU ARAKOWEGO LUB CYTRYNOWEGO
OLEJ DO OTARCIA RĄK
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
DO MISY WŁOŻYĆ WSZYSTKIE SKŁADNIKI I DOBRZE WYROBIĆ CIASTO.
CISTO PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI. Z KAŻDEJ CZĘSCI ODERWAĆ KULKĘ
WIELKOŚCI ŚREDNIEGO JABŁKA. DUŻE CZĘŚCI CIASTA ROZWAŁKOWAĆ I UŁOŻYC DO WYSMAROWANYCH BLACH.
NA CIEŚCIE MOŻNA UŁOŻYĆ RÓŻNE OWOCE, DŻEMY, KONFITURY
SER, MAK, (ODPOWIEDNIO PRZYPRAWIONE) WEDLE WŁASNEGO
UZNANIA. Z MAŁEJ KULKI CIASTA ROZWAŁKOWAĆ
CIENIUTKIE WAŁECZKI I UŁOŻYĆ NA FARSZU PO PRZEKĄTNEJ W UKOŚNĄ
SZACHOWNICĘ I POSMAROWAĆ ŻÓŁTKIEM,MOŻNA POSYPAĆ WIÓRKAMI
LUB MAKIEM. PROSTE, ŁATWE I SMACZNE-POWODZENIA!
PIEC OD 40 DO 50 MINUT.SMACZNEGO!
bialy1815