Ciasteczka z jabłkami II.doc

(26 KB) Pobierz
Ciasteczka z jabłkami II

Ciasteczka z jabłkami  II

Ciasteczka są niezwykle pyszne, nieprzesłodzone, kruchutkie, z dużymi kawałkami jabłek. Piekłam je dziś pierwszy raz, bo chociaż przepis znalazłam dawno temu, ale nie wiedzieć czemu podchodziłam do nich jak do jeża, a okazało się, że są idealne. Według mnie są lepsze od ciasteczek serowych - bardziej kruche i delikatne.

Składniki:

350 g mąki

200 g masła (część można zastąpić margaryną)

100g kwaśnej gęstej śmietany

1 jajko

1 żółtko

10 g drożdży

pół łyżki cukru (do drożdży)

500 g małych jabłek

pół szklanki cukru (do jabłek)

Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem (wyjętym z lodówki) i drożdżami roztartymi z cukrem. Dodać śmietanę, jajko i żółtko i dalej wyrabiać siekając nożem. Potem jeszcze trochę wyrobić rękami. Ulepić kulę i włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto w tym czasie trochę urośnie.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Posypać cukrem i oczekać chwilę, aż puszczą sok i pokryją się glazurą. W tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm - podczas pieczenia urośnie, więc nie może być zbyt grube. Wycinać krążki - ja robiłam to okrągłą foremką do ciastek. Jabłka zawijać w ciasto jak pierożki, zlepić tylko końce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem kryształem (niekoniecznie). Piec na złoto ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Smacznego :)

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin