Pierniczki z żytniej mąki.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierniczki z ¿ytniej m¹ki

Pierniczki z żytniej mąki

 

Składniki:

40 dag mąki żytniej 

2 szklanki miodu

2 łki czystej wódki

przyprawa do pierników

ka ziemniaczana

masło do posmarowania formy

 

Przesianą wymieszaj w makutrze z przyprawą piernikową (jeśli nie masz makutry, użyj zwykłej misy). Miód zagotuj i stopniowo wlewaj do mąki, stale ucierając. Ciasto ucieraj około 30-40 minut, po czym wlej wódkę i ponownie je dokładnie wyrób. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

 

Stolnicę lekko posyp mą ziemniaczaną, wyłóż schłodzone ciasto, rozwałkuj. Foremkami w fantazyjnych kształtach (np. gwiazdek lub zwierzątek) wycinaj ciasteczka, układaj w wysmarowanej masłem formie, piecz w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin