Pieczeń z jabłkami
Składniki na 6 porcji:
75 dag mięsa wieprzowego od szynki
25 dag pieczarek
2 łyżki smalcu
cebula
łyżka mąki
pół szklanki białego wytrawnego wina
4 duże kwaśne jabłka
majeranek
10 dag żurawin lub mrożonych porzeczek
2 łyżki cukru
sól
Mięso umyj, usuń z niego skórę i nadmiar tłuszczu. Teraz natrzyj solą i (jeśli jest to konieczne) ciasno zwiń i zwiąż. Oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron. Potem przełóż do rondla.
Na tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz umyte i poszatkowane pieczarki. Dodaj je do pieczeni. Mięso podlej winem, oprósz majerankiem i duś pod przykryciem godzinę. Na 20 minut przed końcem duszenia poukładaj wokół pieczeni lekko wydrążone, oprószone majerankiem i wypełnione żurawinami lub porzeczkami posypanymi cukrem połówki jabłek (bez obierania).
Mięso przełóż na półmisek i udekoruj pieczonymi jabłkami.
bialy1815