Pieczeń z jabłkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczeñ z jab³kami

Pieczeń z jabłkami

 

Składniki na 6 porcji:

75 dag mięsa wieprzowego od szynki

25 dag pieczarek

2 łki smalcu

cebula

łka mąki

pół szklanki białego wytrawnego wina

4 duże kwaśne jabłka

majeranek

10 dag żurawin lub mrożonych porzeczek

2 łki cukru

l

 

Mięso umyj, usuń z niego skó i nadmiar tłuszczu. Teraz natrzyj solą i (jeśli jest to konieczne) ciasno zwiń i zwiąż. Oprósz mą i zrumień na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron. Potem przełóż do rondla.

 

Na tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz umyte i poszatkowane pieczarki. Dodaj je do pieczeni. Mięso podlej winem, oprósz majerankiem i duś pod przykryciem godzinę. Na 20 minut przed końcem duszenia poukładaj wokół pieczeni lekko wydrążone, oprószone majerankiem i wypełnione żurawinami lub porzeczkami posypanymi cukrem połówki jabłek (bez obierania).

 

Mięso przełóż na półmisek i udekoruj pieczonymi jabłkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin