Wieprzowina duszona z pieczarkami i kukurydzą.rtf

(7 KB) Pobierz
Wieprzowina duszona z pieczarkami i kukurydz¹

Wieprzowina duszona z pieczarkami i kukurydzą

 

Składniki:

30 dag wieprzowiny (schab, od szynki)

15 dag pieczarek

cebula

mała czerwona papryka

puszka kukurydzy

2 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

po łce masła i mąki

szklanka Rosołu królewskiego WINIARY

l, pieprz

ponadto:

ryż na sypko lub kasza gryczana i sałatka z kapusty pekińskiej

 

Mięso pokrój w cienkie paseczki, obraną cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj pod bieżą wodą i potnij na plasterki, a paprykę - po wycięciu gniazda nasiennego - na krótkie paski. Odsącz z zalewy kukurydzę i nastaw ryż (kaszę).

 

W rondlu rozgrzej oliwę (olej), cały czas mieszając podsmaż mięso na dużym ogniu (3 minuty) i ł cedzakową wyjmij je na talerzyk. W rondlu podgrzej masło, zeszklij na nim cebulę (2 minuty), wsyp pokrojone pieczarki i paprykę i wszystkie składniki smaż przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Następnie wlej rosół, dodaj mięso i kukurydzę, zagotuj je, dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej.

 

Gdy mięso będzie już miękkie, zagęść sos mą rozprowadzoną 4-5 łkami zimnej wody i jeszcze raz zagotuj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin