CHEMIA 3
POCHODNE WĘGLOWODORÓW
ALKAN
ALKOHOL
KWAS KARBOKSYLOWY
Metan
CH4
Metanol (alkohol metylowy)
CH3OH
Kwas metanowy (mrówkowy)
HCOOH
Etan
C2H6
Etanol (alkohol etylowy)
C2H5OH
Kwas etanowy (octowy)
CH3COOH
Propan
C3H8
Propanol (alkohol propylowy)
C3H7OH
Kwas propanowy (propionowy)
C2H5COOH
Butan
C4H10
Butanol (alkohol butylowy)
C4H9OH
Kwas butanowy (masłowy)
C3H7COOH
Pentan
C5H12
Pentanol (alkohol pentylowy)
C5H11OH
Kwas pentanowy
C4H7COOS
Heksan
C6H14
Heksanol (alkohol heksylowy)
C6H13OH
Kwas heksanowy
C5H11COOH
Heptan
C7H16
Heptanol (alkohol heptylowy)
C7H15OH
Kwas heptanowy
C6H13COOH
Oktan
C8H18
Oktanol (alkohol oktylowy)
C8H17OH
Kwas oktanowy
C7H15COOH
Nonan
C9H20
Nonanol (alkohol nonylowy)
C9H219OH
Kwas nonanowy
C8H17COOH
Dekan
C10H22
Dekanol (alkohol dekylowy)
C10H21OH
Kwas dekanowy
C9H19COOH
I SZEREG HOMOLOGICZNY ALKOHOLI
Wiele związków chemicznych to pochodne węglowodorów, które oprócz węgla i wodoru zawierają jeszcze inne pierwiastki
Jedną z grup pochodnych są alkohole, które zawierają tlen
Alkohole w swoich cząsteczkach posiadają charakterystyczną grupę “-OH”, która nazywa się grupa hydroksylową lub wodorotlenową
Nazewnictwo alkoholi tworzymy dodając do nazwy alkanu końcówkę “-ol”
Cn H2n+1 -OH
METANOL
CH3OH - alkohol metylowy
Jest bezbarwną, łatwo rozpuszczalną w wodzie cieczą o charakterystycznym zapachu
Spala się bladoniebieskim płomieniem, jest silną trucizną (8-10 g metanolu powoduje ślepotę, a większa ilość śmierć)
2 CH3OH + 3 O2 -------> 2 CO2 + 4 H2O
Metanol służy jako surowiec do produkcji formaliny, w przemyśle barwników, tworzyw sztucznych, włókien syntetycznych, w przemyśle farmaceutycznym oraz jako rozpuszczalnik farb i lakierów
Otrzymuje się go jako uboczny produkt suchej destylacji drewna (stąd nazwa “spirytus drzewny”; można go również otrzymać z tlenku węgla(II) i wodoru:
CO + 2 H2 -------> CH3OH
ETANOL
C2H5OH - alkohol etylowy
Jest bezbarwna cieczą o charakterystycznym zapachu i ostrym smaku, jest cieczą lotna, bardzo dobrze miesza się z wodą
Spala się jasnoniebieskim płomieniem, ma odczyn obojętny, ścina białko, zmienia barwę z pomarańczowej na zieloną (reakcja charakterystyczna etanolu)
C2H5OH + 3 O2 -------> 2 CO2 + 3 H2O
Otrzymuje się go metodą biochemiczną w procesie fermentacji alkoholowej ---> proces ten zachodzi pod wpływem enzymów (zymazy zawartej w drożdżach)
C6H12O6 -------> 2 C2H5OH + 2 CO2
Etanol otrzymuje się również przeprowadzając fermentację skrobi, sacharozy lub nawet celulozy także w reakcjach etylenu z wodą:
C2H4 + H2O -------> C2H5OH
Dwa oblicza alkoholu:
- spożywanie alkoholu działa w sposób niszczący na organizm człowieka (etanol ściana białka), spożywanie go prowadzi do tymczasowego zaniku pamięci i niekontrolowanych zachowań, nadmierne jego spożywanie, czyli alkoholizm jest chorobą społeczną i powoduje zaburzenia emocjonalne i umysłowe oraz całkowitą degenerację fizyczną, psychiczną i umysłowa człowieka
+ etanol jest doskonałym rozpuszczalnikiem, np. jodu ---> 3% roztwór nazywamy jodyną, która ma właściwości bakteriobójcze i stosowana jest do dezynfekcji ran i skaleczeń; również sam spirytus to środek odkażający; etanol jest też podstawowym składnikiem wielu leków (kropli i nalewek leczniczych); stosuje się go w przemyśle kosmetycznym (wyrób perfum i kremów); w przemyśle chemicznym do produkcji farb i lakierów; jest substratem w procesach otrzymywania substancji zapachowych; denaturat
Enzym - inaczej biokatalizator, jest to substancja wytwarzana przez organizm żywy
Fermentacja alkoholowa - polega na przemianie cukru prostego (glukozy)
Kontrakcja - zmniejszanie objętości roztworu (etanol + woda)
GLICEROL
Alkohole dzielimy na jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Glicerol jest alkoholem wielowodorotlenowym i tworzy się go z propanu przez zastąpienie 3 atomów wodoru grupami hydroksylowymi
C3H5(OH)3 - alkohol trihydroksylowy / gliceryna / propanatriol
Jest to oleista, bezbarwna ciecz o słodkim smaku, dobrze rozpuszcza się w wodzie, bez zapachu, nie jest toksyczna
Spala się jasnożółtym, kopcącym płomieniem, jest higroskopijny, pochłania wodę z otoczenia
2 C3H5(OH)3 + 7 O2 -------> 6 CO2 + 8 H2O
2 C3H5(OH)3 + O2 -------> 6 C + 8 H2O
Stosuje się go w przemyśle spożywczym, do konserwowania żywności (pochłania wilgoć), w kosmetyce, w przemyśle skórzanym, farmaceutycznym, wchodzi w skład płynów hydraulicznych i chłodniczych
Glikol etylowy (etanodiol), potocznie zwany glikolem, pochodzi od etanu i jest alkoholem dihydroksylowym; podobnie jak gliceryna jest ciecz gęstą, bezbarwną, silnie higroskopijną, ale trującą
Nitrogliceryna - triazostan (V) gliceryny, rozszerza naczynia krwionośne i jest używany do produkcji lekarstwa przeciw dusznicy oraz środka ratunkowego przy zatruciu gazem; jest również jednym z najsilniejszych środków wybuchowych; został odkryty w roku 1847 przez włoskiego chemika Sobero; związek ten powstaje w reakcji gliceryny z mieszaniną stężonych kwasów HNO3 i H2SO4 w temp. O`C; jest trującą, oleistą cieczą o gęstości 1,5 raza większej od wody, jej temperatura topnienia wynosi 11`C, słabo rozpuszcza się w wodzie
II SZEREG HOMOLOGICZNY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH
Kwasy karboksylowe to pochodne węglowodorów, zwane też są kwasami organicznymi
Kwasy karboksylowe zawierają w swojej cząsteczce grupę funkcyjną zwaną krupą karboksylową
Nazewnictwo tworzymy dodając do nazwy węglowodoru nasyconego, mające w cząsteczce tyle atomów węgla co kwas, dodajemy końcówkę “-owy”
Cn H2n+1 -COOH
KWAS MRÓWKOWY
HCOOH - kwas metanowy
Jest bezbarwną cieczą o ostrym, duszącym zapachu i właściwościach parzących (poparzenie się kwasem powoduje powstanie trudno gojących się ran)
Jest silną trucizną, dobrze rozpuszcza się w wodzie, ulega reakcji spalania (tylko całkowitego)
2 HCOOH + O2 -------> 2 CO2 + 2 H2O
Został wyodrębniony z jadu mrówek, występuje również w jadzie pszczół i liściach pokrzywy
Otrzymujemy go przepuszczając pary metanolu i powietrze nad czernią platynową:
CH3OH + O2 -------> HCOOH + H2O
Stosuje się go do garbowania skór, produkcji barwników, w przemyśle włókienniczym oraz jako substancje bakteriobójczą
KWAS OCTOWY
CH3COOH - kwas etanowy
Jest bezbarwną cieczą o charakterystycznym zapachu i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie
Wykazuje odczyn kwaśny (ulega w wodzie destylacji jonowej), reaguje z metalami, tlenkami metali i zasadami, tworząc sole oraz ulega reakcji spalania
CH3COOH + 2 O2 -------> 2 CO2 + 2 H2O
Stosuje się go w gospodarce domowej jako ocet (roztwór 10%), w przemyśle do produkcji tworzyw sztucznych (sztucznego jedwabiu), jako substancje zapachowe, rozpuszczalniki oraz leki i barwniki a także stosuje się go do wielu syntez organicznych
Fermentacja octowa - proces utleniania etanolu do kwasu octowego w obecności bakterii z powietrza i zachodzi pod wpływem enzymu oksydazy
C2H5OG + O2 -------> CH3COOH + H2O
Doświadczenia:
I) do probówki z kwasem dodajemy oranż metylowy ---> przyjmuje czerwona barwę; wynika z tego, że odczyn roztworu jest kwaśny i że zachodzi w nim dysocjacja jonowa:
CH3COOH <=======> H+ + CH3COO-
II) kwas + wiórki magnezowe (podgrzać) --->reakcja zachodzi gwałtownie, wydziela się wodór, probówka staje się gorąca (wydziela się ciepło); powstaje sól - octan magnezy:
2 CH3COOH + Mg -------> (CH3COO)2Mg + H2
III) zasada sodowa + fenoloftaleina + kwas ---> nastąpiło zobojętnienie zasady sodowej kwasem octowym; powstał bezbarwny roztwór - octan sodu
NaOH + CH3COOH ------->CH3COONa + H2O
...
Gosha7