Herbata
Picie herbaty
Chińczycy i Japończycy, którzy często delektują się napojem, nie chorują i w dobrej kondycji dożywają późnej starości. Ostatnio coraz popularniejsze staja się herbaty z dodatkiem owoców i ziół (np. Panaceum). Maja one różne lecznicze właściwości:- Cytrynowa z dodatkiem miodu orzeźwia oraz pomaga zwalczać infekcje wirusowe- Jaśminowa spowalnia starzenie się- Z jujuba dodaje energii i wzmaga apetyt- śliwkowa łagodzi kaszel, działa ściągająco oraz ułatwia odkrztuszanie- Chryzantemowa zmniejsza bóle głowy i mdłości w trakcie migreny- Imbirowa-miodowa pomaga przy dolegliwościach żołądkowych i bólach stawów.
Dlaczego herbata na Mount Everest ma kiepski smak?
Woda wrze, gdy zaczyna zmieniać się w parę. Para tworzy bąbelki, które odrywają się od dna i unoszą ku powierzchni. Zwykle podaje się jako temperaturę wrzenia wody 100 st.C. Jest to prawda , ale tylko na poziomie morza.Wraz ze wzrostem wysokości nad poziom morza spada ciśnienie atmosferyczne, a tym samym, spada temperatura wrzenia wody. Wszystko wtedy trzeba gotować dłużej, chyba ze korzystamy z szybkowaru, czyli gotujemy pod ciśnieniem większym od ciśnienia atmosferycznego.Oto odpowiedz, dlaczego nie można zrobić herbaty na Mount Everest. Szczyt jest na wysokości 9 000 m.n.p.m., zatem ciśnienie panujące tam jest trzykrotne mniejsze, niż na poziomie morza. Dlatego woda wrze już w 70 st.C. Ta temperatura nie wystarcza by herbata dobrze się zaparzyła i dlatego napój okaże się niesmacznym.
Czerwona herbata
Jest bogactwem flawonoidów, polifenoli, garbników, minerałów i alkaloidów,wspomaga kuracje odchudzające,wspomaga prace wątroby,oczyszcza organizm,usuwa zbędny tłuszcz,poprawia samopoczuciewzmacnia i dodaje energii.Suplement diety Slim & Slender Evolution kumuluje w sobie działanie wszystkich tych składnikówWyprodukowana według norm nowoczesnej technologii stanowi doskonały środek wspomagający kuracje odchudzającą.Preparat oczyszcza organizm ze złogów gromadzonych w jelitach, pomaga spalić nadmiar tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia, podnosi energie i siły witalne, poprawia stan skóry, usuwa przebarwienia, poprawia metabolizm.W czasie kuracji odchudzającej wskazane są ćwiczenia fizyczne, ruch lub spacery w celu zwiększenia skuteczności i przyspieszenia efektów.Wskazania: otyłość i nadwaga, osłabienie, zmęczenie, ociężałość, stany napięcia nerwowego , przygnębienie, napady głodu, poszarzałą i niezdrowa cerę.Skład: czerwona herbata, podwójna celuloza, L-karnityna, witamina A, witaminy z grupy B, żelazo, calcium.Opakowanie: 60 kapsułekDawkowanie: 2 kapsułki dziennie popić dużą ilością płynu, najlepiej woda niegazowanaPrzeciwwskazania: ciąża, karmienie, dzieci, poważne problemy układu krążeniowo-sercowego.
Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metoda tradycyjna, lecz także jedyna w swoim rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata) minęło już wiele wieków, nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji.Naukowcy twierdza, ze czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich. Różni ja to od pozostałych herbat, które powinny być możliwie świeże. Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat!Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania.Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne jak w przypadku lepszego gatunku. Pewność, ze nabywamy oryginalna, nie podrobiona herbatę daje nam oznaczenie Pu-Erh oraz to, ze była paczkowana w Chinach.W czym pomaga?Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, ze Pu-Erh:- wspomaga prace wątroby,- obniża poziom cholesterolu,- oczyszcza organizm,- pobudza procesy trawienne,- skutecznie walczy z nadwaga,- łagodzi skutki spożycia alkoholu,- wzmacnia organizm.Schudniesz bez wyrzeczeńAmerykanie nazywają Pu-Erh "słynnym morderca tłuszczu". Ta drastyczna nazwa dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, ze 88% pacjentów pijących regularnie te herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Zaciekawić może fakt, ze utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest to, ze spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie odchudzania.Jeżeli chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób mających kłopoty z nadwaga, nie musimy obawiać się Pu-Erh. Ta czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie.Tolerancyjna Pu-ErhCzerwona Pu-Erh wspomaga prace wątroby i nie tylko! Tak twierdza francuscy lekarze, którzy postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badan wykazały, ze po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, ze powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy się jednak, ze Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu...Przepędzi zły humorRuth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze: "We wszystkich większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególna herbatę, nazywana Pu-Erh. Herbata ta jest znana w calym kraju ze swoich leczniczych właściwości. Pomoże zarówno przy kłopotach z trawieniem, jak i przy depresji".Aby herbata oddala wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ja klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.Chińczycy pija te herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ja osłodzić, pamiętajmy, ze w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu giną.Specjaliści zalecają pic 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.Eliksir cesarzaCzerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej kary, zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Ojczyzna Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. W okolicy góry Liuchasan rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane "królem drzew herbacianych". Ma około 2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z liści tego drzewa powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. "Zioło" to pokrywają duże, owalne i wiecznie zielone liście, a swym zapachem urzekają piękne, białe kwiaty. stała się napojem powszechnie znanym i popularnym. Początkowo była stosowana jedynie jako środek leczniczy. Herbata dla ochlody
Herbata do doskonały napój na upalne dni. Zarówno podawana na gorąco jaki i mrożona doskonale gasi pragnienie, lekko pobudza i usuwa zmęczenie.Jednak większość z nas w czasie upałów preferuje schłodzone napoje warto wiec przygotować mrożoną herbatę.Przygotowanie szklanki tego orzeźwiającego napoju jest proste i każdy możne delektować się smakiem herbacianego napoju, przygotowanego własnoręcznie.Ogólne wskazówki przyrządzania mrożonej herbatyZazwyczaj zaparzamy herbatę w tradycyjny sposób ale na ogól napar powinien być mocniejszy a czasem nawet esencja.Bardzo ważny jest sposób chłodzenia herbaty nie powodujący jej zmętnienia. Żeby tego uniknąć albo wstawiamy naczynie z herbata pomiędzy pokruszony lód, albo zaparzamy mocną esencję, po 3 minutach parzenia przecedzamy ją i wsypujemy do niej dużo lodu.Herbatę mrożoną oraz inne herbaciane napoje podajemy w wysokich szklankach ze słomką z różnymi dodatkami. Całość można ozdobić świeżymi owocami, jak truskawki, cząstki pomarańczy lub listki mięty.
Przepisy na napoje z herbaty:Przepis podstawowy12 łyżeczek czarnej herbaty1 litr wodySok z 3 cytrynCukier do smakuKostki loduHerbatę zalać wrzątkiem i parzyć 5 minut, przecedzić, dodać sok z cytryn i cukier, wymieszać. Do szklanek (odpornych na gorące napoje) wrzucić po garści kotek lodu i napełnić gorącą herbata.Herbata mrożona z miętą2 łyżeczki czarnej herbaty0,2 litra wrzątku2 plasterki pomarańczy2 plasterki cytryny6 listków suchej miętycukier do smaku (najlepiej brązowy)kostki loduZaparzyć herbatę i po 5 minutach odcedzić. Wysoką szklankę napełnić kostkami lodu, dodać plasterki cytrusów i liście mięty. Dodać cukier do smaku. Zalać przecedzoną herbatą, podawać ze słomką.Mrożona herbata z syropem klonowym6 torebek czarnej herbaty ekspresowej1 litr wrzątku4 -5 łyżek syropu klonowegoHerbatę zaparzyć. Do dzbanka wlać syrop klonowy, zalać gorącą herbatę i szybko schłodzić.Mrożona herbata owocowa4 łyżeczki herbaty owocowej1 łyżeczka czarnej herbaty4 łyżki cukru1,5 l wodykostki lodupomarańcza, cytryna lub limonkaCzarną herbatę parzymy 5, a owocową 10 min zalewając niezbyt dużą ilością wrzątku. Oba napary mieszamy, słodzimy i dolewamy resztę wody. Wstawiamy herbatę na dwie godziny do zamrażarki. Dobrze schłodzoną przelewamy do szklanek, wrzucamy kilka kostek lodu. Dekorujemy plasterkami pomarańczy, cytryny lub limonki.Lemoniada herbaciana100g cukru2 litry wody1/3 filiżanki czarnej liściastej herbaty3/4filizanki soku z cytrynKostki lodu2 - 3 cytrynyCukier rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody i zalać herbatę. Po 5 minutach zamieszać, przecedzić do pozostałej zimnej wody. Dodać sok z cytryn. Do wysokich szklanek wrzucić kostki lodu, zalać herbata i podawać z plasterkami cytryny. Przepis na 13 szklanek.Herbata z lodami0,5 litra mocnej czarnej herbaty4 łyżki stołowe lodów waniliowych0,25 litra śmietanyWafle do dekoracjiDobrze schłodzoną herbatą napełnić 4 szklanki. Do każdej dodać po łyżce lodów. Śmietanę ubić na sztywno i nałożyć na wierzch, dodatkowo można udekorować całość kawałkiem wafla.Herbata z lodami i sokiem4 płaskie łyżki herbaty8 kulek mocno zmrożonych lodów śmietankowych1 pomarańczą20 dag kremówki3 łyżki cukru1 łyżka miodu4 plasterki cytryny (do przybrania)Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku, przecedzić, następnie schłodzić, wymieszać z miodem i wstawić do lodówki. Pomarańcze umyć wycisnąć sok. Następnie wymieszać go z 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, rozlać do pojemnika na lód i zamrozić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.Mocno schłodzoną herbatę rozlać do 4 szklanek, włożyć 2 - 3 kostki lodu z sokiem pomarańczowym, 2 gałki lodów i przybrać bitą śmietaną.Herbatę podawać przyozdobiona plasterkami cytryny.
Zielona herbata
Wyciąg z młodych listków zielonej herbaty to naturalne źródło witamin P, K, C, z grupy B, a także soli mineralnych oraz ważnych dla zachowania młodości flawonoidów.Zielona herbata ma działanie nawilżające oraz napinające. Wzmacnia system odpornościowy oraz chroni komórki skóry przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku działania promieni słonecznych oraz szkodliwych czynników środowiskowych.Wystudzoną zieloną herbatę można stosować jako tonik. Okłady z zielonej herbaty przynoszą poprawę przy cerze trądzikowej.Poza tym warto pić ją codziennie, bo dzięki swoim właściwościom dba o urodę od wewnątrz.
Yerba mateYerba mate czyli herbata paragwajska jest doskonałą alternatywądla takich napojów jak kawa czy herbata. Zawiera mateinę i silniej pobudza od kawy.Łączy w sobie zalety pobudzające kawy i herbaty ale nie powoduje przy tymwypłukiwania z organizmu magnezu a także nie powoduje nadciśnienia tętniczego.Yerba mate - łacińska nazwa Ilex Paraguariensis występuje w przyrodzie w stanie naturalnym jako krzew (z gatunku ostrokrzewów). W ciągu 25 lat osiąga wysokość do 15 m. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Potrzebuje dużej wilgotności powietrza i opadów rzędu 1300-1500 mm rocznie. Liście mają kształt owalny o krawędzi lekko ząbkowanej. Występuje w Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju. Z jej liści i łodyg sporządzany jest napar przypominający smakiem zielona herbatę.Napar z Yerba mate ma właściwości pobudzające, likwiduje uczucie głodu i zmęczenie. Ma korzystny wpływ na działanie całego układu nerwowego oraz mięśni. Wpływa na poprawę koncentracji umysłu, poprawia perystaltykę jelit .Jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera m.in. witaminy A, B1, B2, C, E. Ponieważ likwiduje uczucie głodu, może być stosowany w kuracjach odchudzających.Na początku można pić ze zwykłego kubeczka, jednak warto pamiętać o tym, że w tykwie Yerba Mate smakuje inaczej. Dodatkowo, ze względu na kształt naczynia, lepiej się zaparza.
A-n-i-t-a