agrosimex_08_2008.pdf
(
1414 KB
)
Pobierz
40066350 UNPDF
24
Choroby grzybowe
jabłek
Marcin Piesiewicz, Robert Binkiewicz, Marcin Oleszczak
Agrosimex, Dział Techniczno-Naukowy
fot. M. Oleszczak
Miniony sezon przechowalniczy nie należał do łatwych. Szczególnie że w ubiegłym roku w wielu sadach po dotkli
wych wiosennych przymrozkach ograniczono ochronę w czasie kwitnienia drzew i przed zbiorami owoców. Wielu
sadowników informowało nas, że w sezonie 2007/2008 jabłka nie przechowywały się dobrze. Sprawiły to warunki
atmosferyczne i ograniczona ochrona. Kolejny sezon — 2008/2009 — jest dla nas jeszcze zagadką, choć mamy już
pewne informacje, które wskazują na to, co może się dziać w czasie przechowywania. Sezon ten może okazać się
trudny pod względem występowania infekcyjnych chorób przechowalniczych. W okresie kwitnienia jabłoni pogoda
sprzyjała bowiem infekcjom kwiatów przez sprawcę szarej pleśni. Ponadto potencjał infekcyjny sprawcy gorzkiej
zgnilizny jabłek jest po ubiegłym sezonie duży i tylko przebieg warunków atmosferycznych latem będzie limitował
infekcje. Do tego dochodzi stosunkowo duże porażenie sadów jabłoniowych parchem jabłoni, co może być przyczy
ną występowania parcha przechowalniczego.
Choroby powodowane
przez grzyb
Botrytis cinerea
przykielichowa
, która obejmuje oko-
lice kielicha. Wówczas jabłka gniją już
na drzewach (fot. 2). Przejście suchej
zgnilizny w miękką zależy od warun-
ków atmosferycznych latem.
przechowywania najczęściej zaczyna roz-
wijać się od plam gnilnych wokół kielicha.
Zgnilizna jest miękka. Plama gnilna szyb-
ko powiększa się, obejmując całe jabłko.
Gnijący owoc pokrywa się białoszarym
nalotem grzybni (fot. 3). Zgnilizna może
rozwijać się w zagłębieniu szypułkowym
lub w dowolnym miejscu jabłka stykają-
cego się z chorym owocem.
Grzyb
Botrytis cinerea
zimuje w for-
mie sklerocjów bądź grzybni w gle-
Większość chorób przechowalniczych
ma swoje źródło w sadzie.
Rozwojowi miękkiej zgnilizny sprzyja
mokra i ciepła pogoda.
W rozwoju
szarej pleśni jabłek
uczestni-
czy tylko stadium konidialne grzyba
Bo-
tryotinia fuckeliana
—
Botrytis cinerea
.
Gniazdowe gnicie jabłek w okresie
przechowywania.
Szara pleśń w czasie
choroba ta występuje w trzech for-
mach: sucha zgnilizna przykielichowa,
miękka zgnilizna przykielichowa, gniaz-
dowe gnicie jabłek w okresie przecho-
wywania.
Sucha zgnilizna przykielichowa
ob-
jawia się 1,5–2 miesięcy po kwitnie-
niu, najpierw jako czerwonoioletowe
przebarwienie skórki wokół kielicha
zawiązka (fot. 1). Następnie rozwija
się mała plamka gnilna, która otacza
cały kielich. Po jej wyschnięciu skórka
w tym miejscu często się wykrusza.
W drugiej połowie lata z suchych plam
może rozwinąć się
miękka zgnilizna
Fot. 1. Sucha zgnilizna przykielichowa — czerwonoioletowe przebarwienie skórki wokół kielicha
zawiązka
fot. 1–14 M. Oleszczak
miesięcznik praktycznego sadownictwa
8/2008
25
Szara pleśń rozwijająca się w okresie
przechowywania prowadzi do całko-
witego zniszczenia owoców. Im dłużej
przechowujemy jabłka, tym straty są
większe, ponieważ „gniazda gnilne”
obejmują kolejne, sąsiadujące owoce.
Choroba ta występuje zarówno w prze-
chowalniach, jak i chłodniach.
Fot. 2. W drugiej połowie lata z suchych plam może rozwinąć się miękka zgnilizna przykielichowa,
która obejmuje miąższ wokół kielicha
Rozwojowi szarej pleśni sprzyjają:
deszczowa pogoda w czasie kwitnienia
i zbioru jabłek, opóźnione schładzanie
owoców po zbiorze oraz zła wentylacja
pomieszczeń przechowalniczych.
Gorzka zgnilizna jabłek
Chorobę tę wywołują patogeny
Pezicula
alba
i
Pezicula malicorticis
. Podobne
objawy może powodować rzadko wy-
stępujący w Polsce patogen
Glomerella
cingulata
.
Gorzka zgnilizna jabłek występuje
w dwóch formach — a są to zgorzele ko-
ry jabłoni i „oczkowanie” jabłek w okre-
sie przechowywania.
Fot. 3. Szara pleśń na jabłkach — owoce pokryte białoszarym nalotem grzybni
Zgorzel kory jabłoni
objawia się po-
wstawaniem eliptycznych ran zgorze-
lowych na pędach drzew. Na zamarłej
korze widoczne są wzniesienia, które
są skupieniami konidiów. Zarodniko-
wanie grzybów na martwych sęczkach,
krótkopędach i ranach zgorzelowych jest
źródłem zakażenia dla owoców.
„Oczkowanie” jabłek w czasie prze-
chowywania
powodują oba patogeny.
Objawy choroby są prawie identyczne
i pojawiają się na jabłkach osiągających
dojrzałość konsumpcyjną. Początkowo
są to bardzo małe plamki gnilne wokół
przetchlinek, zwane potocznie „oczko-
waniem” jabłek. Plamki te często — nie-
słusznie — są traktowane jako zjawisko
naturalne. Początkowo są one drobne jed-
nak z czasem powiększają się i zlewają
(fot. 5). Zgnilizna sięga głębokim stoż-
kiem w głąb owocu. Zdrowa część jabłka,
która przylega do zgnilizny jest gorzka.
Skórka gnijącego jabłka w miejscu plam
jest początkowo gładka, napięta i często
pęka podłużną szczeliną (fot. 6). Plamy
mogą być różnego koloru. Na jednym
owocu może być od jednej do kilkudzie-
sięciu plam. Z czasem na dużych plamach
gnilnych, pod skórką pojawiają się drobne
wypukłości, które są rozmieszczone
bie, zasiedlając martwe szczątki roślin.
Znane są przypadki porażania przez
niego także pędów i gałęzi drzew, np. na
odmianie ‘Ligol’ (fot. 4). Wiosną grzyb
zaczyna obicie zarodnikować — zarod-
niki konidialne przenoszone są na kwia-
ty jabłoni z wiatrem, deszczem i przez
pszczoły. Grzyb zasiedla je, nie dając
początkowo żadnych objawów choro-
bowych ani nie hamując zawiązywania
owoców. W kwiecie jabłoni mogą być
zainfekowane wszystkie generatywne
i wegetatywne jego części. Początko-
wo jest to typowa infekcja ukryta. Po
około 2 miesiącach od kwitnienia mogą
rozwinąć się najpierw sucha, później
miękka zgnilizna przykielichowa.
Najczęściej jednak strzępki grzyba
ukryte w kielichu jabłka czekają na
warunki korzystne do rozwoju, a takie
są zwykle w czasie przechowywania.
Przy wysokiej wilgotności powietrza
grzyb uaktywnia się, wnika do tkanek
owocu i powoduje ich gnicie. Gnijące
jabłka zakażają sąsiednie — zdrowe,
tworząc typowe dla tej choroby gniaz-
da gnilne. Do infekcji owoców może
Fot. 4. Grzyb Botrytis cinerea może porażać
także pędy i gałęzie drzew
również dochodzić przez uszkodzenia
skórki.
Jabłka porażone suchą zgnilizną
wcześniej dojrzewają i opadają. Owoce
z objawami choroby są oszpecone i mają
niską jakość. Czasami suche plamy prze-
chodzą w miękką zgniliznę i jabłka gniją
już na drzewach.
Sucha zgnilizna najczęściej występuje na
odmianach: ‘Fantazja’, ‘Lobo’, ‘Paulared’,
‘Alwa’, ‘McIntosh’, ‘Idared’ i ‘Gloster’.
8/2008
miesięcznik praktycznego sadownictwa
26
Fot. 5. „Oczkowanie” jabłek w czasie przechowywania
w kroplach deszczu na zawiązki i owoce.
O terminie zakażenia decydują tylko wa-
runki atmosferyczne, może ono nastąpić
od końca czerwca aż do zbiorów. Począt-
kowo choroba rozwija się w formie uta-
jonej. Zarodniki kiełkują na powierzchni
owoców, dostają się do przetchlinek, ale
początkowo nie są zdolne do przenikania
przez nie i wywołania zgnilizny. Grzyb-
nia przez kilka miesięcy żyje saproitycz-
nie w pobliżu przetchlinek i dopiero gdy
jabłko uzyskuje w przechowalni dojrza-
łość konsumpcyjną, strzępki przerastają
przez przetchlinki do miąższu owocu
i powodują szybki rozpad gnilny. Nowo-
czesne metody przechowywania owoców
nie ograniczają „oczkowania” jabłek.
Grzyby wywołujące chorobę doskonale
rozwijają się w niskiej temperaturze i wa-
runkach modyikowanej atmosfery.
Fot. 6. Gorzka zgnilizna — skórka gnijącego
jabłka w miejscu plam jest początkowo gładka,
napięta i często pęka podłużną szczeliną
Fot. 7. Gorzka zgnilizna — przy wysokiej wilgotności
powietrza z owocników tych wydobywają się zarodni-
ki w postaci szarokremowego, śluzowatego wycieku
Najbardziej podatne na gorzką zgniliznę
są odmiany: ‘Golden Delicious’, ‘Gala’,
‘Elstar’, ‘Rubin’, ‘Ligol’ i ‘Fiesta’. cho-
roba ta nasiliła się w ostatnich latach.
Występowaniu jej sprzyjają deszczowa
pogoda przed zbiorem owoców oraz
obecność w koronie ran zgorzelowych
na pędach drzew.
Gorzka zgnilizna jabłek należy do najgroźniejszych chorób jabłek
i gruszek występujących podczas ich przechowywania,
co roku wyrządza duże szkody.
Parch przechowalniczy
Grzyb
Venturia inaequalis
jest sprawcą
najgroźniejszej choroby jabłoni — parcha
jabłoni. Może porażać on liście, szypułki
owoców, zawiązki, owoce, pąki i pędy.
Choroba objawia się powstaniem na skór-
ce jabłek ciemnoszarych lub czarnych
plam o różnej wielkości. Plamy te mają
najczęściej 1–5 mm średnicy. Na jednym
jabłku może być od kilku do kilkudzie-
sięciu plam.
nieregularnie. Są to owocniki grzybów
Pezicula
. Przy wysokiej wilgotności po-
wietrza z owocników tych wydobywają
się zarodniki w postaci szarokremowego,
śluzowatego wycieku (fot. 7).
Źródłem zakażenia owoców są sapro-
ityczne i pasożytnicze formy grzybów,
które rozwijają się na ranach zgorze-
lowych, martwych sęczkach i krótko-
pędach. Zarodniki te są przenoszone
miesięcznik praktycznego sadownictwa
8/2008
27
Owoce mogą być zakażane przez
cały okres wegetacji. Wczesne infekcje
prowadzą do powstawania na jabłkach
dużych „strupów”. W miarę wzrostu
owoców kolejne zakażenia ujawniają
się powstawaniem coraz drobniejszych
plam parcha późnego. Natomiast infekcje
przed zbiorem mogą ujawnić się dopie-
ro w czasie przechowywania w postaci
parcha przechowalniczego.
jabłka tracą wartość handlową, szybciej
więdną i są narażone na zakażenie przez
inne grzyby.
Nasilenie choroby zależy od nasilenia
porażenia liści jabłoni w czasie wegeta-
cji oraz przebiegu warunków atmosfe-
rycznych przed zbiorem.
Brunatna zgnilizna
Grzyb
Monilinia fructigena
występuje
zarówno na drzewach ziarnkowych (ja-
błonie), jak i na owocach drzew pestko-
wych (śliwy, morele). Choroba ma dwie
formy: letnią — występującą w sadzie
i przechowalniczą — w czasie przecho-
wywania.
Letnia forma choroby
objawia się
powstawaniem wokół zranień skórki bru-
natnych plam gnilnych. Zranienia mogą
być efektem np: żerowania szkodników
czy wystąpienia gradu. Zgnilizna stopnio-
wo powiększa się, obejmując cały owoc,
który jest twardy i nie rozpada się.
Źródłem późnych infekcji owoców są
zarodnikujące plamy parcha jabłoni na
liściach w drugiej połowie lata.
Infekcjom sprzyja deszczowa pogoda
— zarodniki konidialne przenoszone
są w kroplach wody z liści na owoce
w czasie opadów deszczu.
Choroba występuje na jabłkach
przechowywanych w chłodniach lub
przechowalniach. Jest to jedyna infek-
cyjna choroba przechowalnicza, która
nie powoduje gnicia owoców, jednak
znacznie pogarsza ich jakość. Porażone
Fot. 8. Letnia forma brunatnej zgnilizny jabłek
Fot. 9. Owoce porażone brunatną zgnilizną stopniowo wysychają, przekształcając się w mumie
wiszące w koronach drzew do wiosny
8/2008
miesięcznik praktycznego sadownictwa
28
Na powierzchni zgnilizny tworzą
się koncentrycznie ułożone brunatne
brodawki — owocniki grzyba (fot. 8).
Gnijące owoce zakażają zdrowe jabłka,
z którymi się stykają. Zgniłe owoce stop-
niowo wysychają, przekształcając się
w mumie wiszące w koronach drzew do
wiosny (fot. 9).
Przechowalnicza forma choroby
również zaczyna się od powstania małej
plamki gnilnej wokół uszkodzenia skór-
ki. Zgnilizna powiększa się, obejmuje
cały owoc, który
owocu są uszkodzenia skórki lub kontakt
owocu chorego ze zdrowym.
jącego owocu pojawia się zarodnikowa-
nie grzyba w postaci najpierw białych,
później niebieskawych poduszeczek (fot.
12). Zarodniki te łatwo pylą i unoszą się
w powietrzu.
Głównym miejscem infekcji przez
grzyby powodujące miękką zgniliznę
są zranienia owoców lub niekiedy prze-
tchlinki na obitych jabłkach. Grzyby
z rodzaju
Penicillium
występują bardzo
powszechnie jako saproity. Źródłem
infekcji owoców są przeważnie resztki
zgniłych jabłek na skrzynkach i skrzy-
niopaletach. Zarodniki te są długowiecz-
ne, ich duże ilości unoszą się w powietrzu
w sadzie, w komorach przechowalni-
czych i pakowniach.
Choroba występuje tylko na uszko-
dzonych jabłkach. Z powodu bardzo du-
żej aktywności enzymatycznej grzyba
następuje bardzo szybki rozpad gnilny
owocu. Choroba rozwija się w dużym
zakresie temperatury i może spowo-
dować poważne szkody. Szkodliwość
choroby wiąże się również ze zdolnością
grzyba
Penicillium expansum
do tworze-
nia w gnijących owocach mykotoksyny
— patuliny.
Decydujące znaczenie w rozwoju cho-
roby mają warunki atmosferyczne
i mechaniczne uszkodzenia owoców.
Masowe porażenie następuje zawsze po
gradobiciu lub po gradacji szkodników,
które uszkadzają jabłka.
Letnia forma choroby występuje dość
często w zaniedbanych sadach przydo-
mowych lub sadach towarowych, gdy
owoce zostały uszkodzone mechanicz-
nie. Forma przechowalnicza występu-
je częściej w przechowalniach niż
chłodniach. Choroba ujawnia się
już w pierwszych tygodniach prze-
chowywania owoców. Bardziej
wrażliwe na brunatną zgniliznę
są odmiany o delikatnej, podatnej
na uszkodzenia skórce.
Mokra zgnilizna jabłek
Chorobę wywołuje kilka gatunków
grzybów z rodzaju
Penicillium
, najczęś-
ciej
Penicillium expansum.
Fot. 10. Przechowalnicza
forma brunatnej zgnilizny jabłek
Nazwa „mokra zgnilizna” obejmuje gru-
pę chorób, których wspólną cechą jest
szybki rozkład gnilny miąższu jabłek.
Pleśnienie komór
nasiennych i odśrodkowe
gnicie jabłek
Porażenia gniazda nasiennego jabłek mo-
gą dokonać grzyby:
Alternaria alternata
,
Fusarium avenaceum
,
Botrytis cinerea
.
Objawy choroby widoczne są dopiero po
przekrojeniu owocu, są to zmiany w ob-
rębie komór nasiennych — pojawiają się
w nich strzępki grzybni (fot. 13). Nasile-
nie tego zjawiska, kolor grzybni zależą
stopniowo wysycha i się kurczy. Gnijące
jabłko staje się czarne, a zgniły już owoc
przy wysokiej wilgotności pokrywa się
psedosklerocjami (fot. 10).
Źródłem pierwotnych infekcji owoców
w czasie wegetacji są mumie pozostawio-
ne na i pod drzewami, na których wiosną
wytwarzają się zarodniki. Do zakażenie
jabłek może dojść w ciągu całej wege-
tacji. Jedyną drogą wnikania grzyba do
W miejscu zakażenia powstaje miękka,
wodnista plama (fot. 11). Skórka począt-
kowo jest napięta. Nawet przy delikat-
nym dotknięciu pęka, odsłaniając rzadki,
brunatny miąższ o nieprzyjemnym zapa-
chu. Zapach udziela się też sąsiadującym,
zdrowym owocom. Zgnilizna rozwija
się dynamicznie. Na powierzchni gni-
Fot. 11. Mokra zgnilizna jabłek — w miejscu zakażenia powstaje miękka, wodnista plama
Fot. 12. Zarodnikowanie grzyba powodującego
mokrą zgniliznę jabłek
miesięcznik praktycznego sadownictwa
8/2008
Plik z chomika:
guy5
Inne pliki z tego folderu:
storczyki.rar
(72692 KB)
Storczyki - Brigitte Goede.pdf
(35690 KB)
Erfkamp J. - Storczyki w mieszkaniu.pdf
(10329 KB)
Storczyki-Leksykon.rar
(72692 KB)
Poradnik ogrodnika.pdf
(637 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 16.11.2022
ABC
audiobooki hasło 123
Detektyw Inwektyw
Film (haslo 123)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin